Joe Biden a împlinit 80 ani. Este primul preşedinte octogenar din istoria Americii

  • Din Scranton în Wilmington, apoi la Casa Albă, Joe Biden este preşedintele Statelor Unite în cele mai dure şi dificile vremuri de la Al Doilea Război Mondial încoace.
  • A avut o viaţă grea - şi-a pierdut prima soţie, o fiică şi un fiu, dar a reuşit să meargă mai departe şi să fie senator timp de 36 ani.
  • Ca în vremurile străvechi când comunităţile apelau la Sfatul Bătrânilor, majoritatea cetăţenilor americani l-au votat pe Joe Biden să-i conducă spre un nou capitol în istoria naţiunii americane şi a lumii libere.
1879 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a împlinit 80 ani. Este primul preşedinte octogenar din istoria Americii

Opt decenii. Acelaşi zâmbet.

Cel mai tânăr senator ales vreodată 

Joseph Robinette Biden, Jr. s-a născut în Scranton, Pennsylvania, fiind primul dintre cei patru copii ai lui Catherine Eugenia Finnegan Biden şi Joseph Robinette Biden, Sr.

În 1953, familia Biden s-a mutat în Claymont, Delaware. Preşedintele Biden a absolvit Universitatea din Delaware şi Facultatea de Drept din Syracuse şi a lucrat în Consiliul Judeţean New Castle.

La vârsta de 29 de ani, preşedintele Biden a devenit unul dintre cei mai tineri americani aleşi vreodată în Senatul Statelor Unite. La doar câteva săptămâni după alegerea sa pentru Senat, o tragedie a lovit familia Biden când într-un accident de maşină, soţia sa Neilia şi fiica sa Naomi au fost ucise, iar fiii Hunter şi Beau au fost grav răniţi. 

Biden a depus jurământul în Senatul SUA chiar în faţa fiilor săi când erau internaţi în spital şi a început să facă naveta de la Wilmington la Washington în fiecare zi, mai întâi cu maşina, apoi cu trenul, pentru a fi alături de familia sa.  

Biden s-a căsătorit cu Jill Jacobs în 1977, iar în 1980, s-a născut Ashley Blazer Biden. Educatoare pe tot parcursul vieţii, Jill şi-a obţinut doctoratul în educaţie şi a devenit profesor de engleză la un colegiu comunitar din Virginia.

Beau Biden, procurorul general din Delaware şi fiul cel mare al lui Joe Biden, a murit în 2015 după ce s-a luptat cu cancerul la creier. Lupta lui Beau cu cancerul inspiră misiunea vieţii preşedintelui Biden - să pună capăt cancerului.

Ascensiunea în viaţa politică americană 

În calitate de senator din Delaware timp de 36 de ani, preşedintele Biden s-a impus ca lider în confruntarea cu unele dintre cele mai importante provocări interne şi internaţionale ale naţiunii americane. În calitate de preşedinte sau membru de rang al Comitetului judiciar din Senat timp de 16 ani, Biden este recunoscut pe scară largă pentru contribuţia sa adusă în combaterea violenţei împotriva femeilor,  legislaţia de referinţă care întăreşte pedepsele pentru violenţa împotriva femeilor, creând resurse fără precedent pentru victimele agresiunii domestice. 

În calitate de preşedinte sau membru de rang al Comisiei de Relaţii Externe a Senatului timp de 12 ani, Biden a jucat un rol esenţial în modelarea politicii externe a SUA. El a fost în fruntea problemelor legate de terorism, armele de distrugere în masă, Europa post-Război Rece, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Vest şi sfârşitul apartheidului.

„America este o idee. O idee mai puternică decât orice armată, mai mare decât orice ocean, mai puternică decât orice dictator sau tiran. Dă speranţă celor mai disperaţi oameni de pe pământ, garantează că toată lumea este tratată cu demnitate şi nu oferă urii un port sigur. Îi insuflă fiecărei persoane din această ţară convingerea că, indiferent de unde începi în viaţă, nu există nimic pe care să nu poţi realiza dacă lucrezi la asta. Asta credem noi.

Al 47-lea vicepreşedinte, alături de primul preşedinte de culoare al Statelor Unite 

În calitate de vicepreşedinte, Biden şi-a continuat conducerea în probleme importante cu care se confruntă naţiunea americană. Vicepreşedintele Biden a convocat sesiuni ale Cabinetului Preşedintelui, a condus eforturile agenţiilor şi a colaborat cu Congresul în lupta sa pentru a ridica standardele de viaţă ale americanilor din clasa de mijloc, de a reduce violenţa armată, a aborda violenţa împotriva femeilor şi a pune capăt cancerului aşa cum îl cunoaştem.

Biden l-a ajutat pe preşedintele Obama să treacă şi să aplice Actul de redresare – cel mai mare plan de redresare economică din istoria naţiunii şi cel mai mare şi mai puternic angajament  faţă de energia verde. Planul preşedintelui a prevenit o altă mare criză, a creat şi a salvat milioane de locuri de muncă şi a dus la 75 de luni neîntrerupte de creştere a locurilor de muncă până la sfârşitul administraţiei Obama. Şi Biden a făcut totul cu mai puţin de 1%, fără risipă, abuz în serviciu sau fraudă, considerându-l cel mai eficient program guvernamental din istoria Americii. 

Preşedintele Obama şi vicepreşedintele Biden au asigurat, de asemenea, aprobarea Legii Asigurăriilor din Sistemul Medical, care a redus numărul de americani neasiguraţi cu 20 de milioane până la plecarea sa din funcţie în ianuarie 2017. 

El a servit pentru diplomaţia SUA în toată emisfera vestică, a consolidat relaţiile cu aliaţii americani atât din Europa, cât şi din Asia-Pacific şi a condus efortul de a aduce acasă 150.000 de soldaţi din Irak.

În cadrul unei ceremonii de la Casa Albă, preşedintele Obama i-a acordat Medalia Prezidenţială a Libertăţii cu distincţie – cea mai de onoare decoraţie civilă a naţiunii americane. 

Cel mai bătrân preşedinte "scrie" un nou capitol în istoria Americii

După ce a părăsit Casa Albă, Biden şi-au continuat eforturile de a extinde oportunităţile pentru fiecare american prin crearea Fundaţiei Biden, a Iniţiativei Biden pentru Cancer, a Centrului Penn Biden pentru Diplomaţie şi Angajamentul Global şi a Institutului Biden de la Universitatea din Delaware.

Pe 25 aprilie 2019, Biden şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Candidatura lui Biden a fost construită de la început în jurul a trei piloni: bătălia pentru sufletul naţiunii americane, nevoia de a reconstrui clasa de mijloc - coloana vertebrală a Americii şi un apel la unitate, pentru O Americă Unică.

A fost un mesaj care avea să câştige mai multă rezonanţă abia în 2020, pe măsură ce SUA se confruntă cu o pandemie, cu o criză economică, cu solicitări urgente pentru justiţie rasială, cu un război rece cu Rusia şi China, dar şi cu ameninţarea schimbărilor climatice, transmite Casa Albă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici