Joe Biden a vorbit cu Benjamin Netanyahu şi Mahmoud Abbas, pe fondul confruntărilor dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene
  • Joe Biden s-a declarat preocupat de continuarea confruntărilor militare şi a pledat pentru soluţia a două state în conflictul israelo-palestinian
  • Bilanţul confruntărilor militare este de 145 de morţi şi peste 1.000 de răniţi în Fâşia Gaza şi de zece morţi şi aproape 600 de răniţi în Israel
880 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a vorbit cu Benjamin Netanyahu şi Mahmoud Abbas, pe fondul confruntărilor dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene

Sursa foto: profimedia

Preşedintele SUA, Joseph Biden, i-a sunat, sâmbătă seară, pe Benjamin Netanyahu, premierul în exerciţiu al Israelului, şi pe Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, în contextul continuării confruntărilor militare dintre armata israeliană şi organizaţii islamiste din Fâşia Gaza.

Joseph Biden a reiterat susţinerea SUA pentru securitatea Israelului, dar s-a declarat preocupat de continuarea confruntărilor militare şi de numărul mare al victimelor civile.

În convorbirea cu Benjamin Netanyahu, "preşedintele american a reafirmat susţinerea puternică pentru dreptul Israelului de a se apăra de atacurile cu rachete lansate de Hamas şi de alte grupuri teroriste din Fâşia Gaza", a comunicat Casa Albă.

"Preşedintele SUA l-a informat pe premierul Israelului despre eforturile la nivel înalt alături de partenerii regionali în această problemă şi au discutat despre eforturile diplomatice. Preşedintele SUA a notat că această perioadă de conflict s-a soldat în mod tragic cu moartea unor civili israelieni şi palestinieni, inclusiv copii. Preşedintele american a exprimat preocupări privind siguranţa jurnaliştilor şi a evidenţiat necesitatea de a li se asigura protecţie", precizează Preşedinţia SUA, conform unui comunicat vizualizat de MEDIAFAX.

De asemenea, Joseph Biden "a exprimat preocupări grave privind violenţele intercomunitare din Israel" şi privind "confruntările violente produse în Cisiordania".

Joseph Biden susţine soluţia coexistenţei a două state, israelian şi palestinian, în conflictul israelo-palestinian

"Preşedintele Joseph Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a-i transmite angajamentul SUA de consolidare a parteneriatului americano-palestinian", a precizat Casa Albă.

Atât în conversaţia cu Benjamin Netanyahu, cât şi în cea cu Mahmoud Abbas, Joseph Biden "a exprimat susţinere pentru aplicarea de măsuri care să permită poporului palestinian să se bucure de demnitate, securitate, libertate şi oportunităţi economice".

De asemenea, Joseph Biden a afirmat "susţinerea" şi "angajamentul" pentru "soluţia negociată a două state", considerând că aceasta este "cea mai bună modalitate de ajungere la o rezolvare corectă şi durabilă a conflictului israelo-palestinian", subliniază Casa Albă.

Confruntările militare între armata israeliană şi grupurile islamiste din Fâşia Gaza au continuat sâmbătă, bilanţul victimelor ajungând la cel puţin 145 de morţi şi peste 1.000 de răniţi pe teritoriul palestinian, în timp ce autorităţile din Israel au raportat cel puţin zece morţi şi aproape 600 de răniţi.

În Cisiordania, doi militanţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal sâmbătă de armata israeliană, în incidente produse în zona taberei de refugiaţi Al-Fawar, situată în apropierea oraşului Hebron, precum şi la periferia oraşului Tulkarem, conform cotidianului The Jerusalem Post. Anterior, în Cisordania au avut loc confruntări între armata israeliană şi activişti palestinieni, soldate cu cel puţin nouă morţi şi circa 500 de răniţi.

Atacurile cu rachete lansate din Fâşia Gaza şi bombardamentele israeliene asupra acestui teritoriu palestinian continuau în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Peste 2.300 de rachete au fost lansate până acum din Fâşia Gaza spre Israel, iar armata israeliană a bombardat puternic poziţii islamiste din Fâşia Gaza. Armata israeliană a distrus, sâmbătă, un imobil cu înălţimea de 12 etaje din oraşul Gaza în care erau sediile unor companii media, inclusiv al agenţiei Associated Press şi al postului de televiziune Al Jazeera.

După conversaţia cu preşedintele Joseph Biden, Benjamin Netanyahu, premierul în funcţie al Israelului, a declarat că operaţiunile militare vor continua cât va fi necesar, încă cel puţin "câteva zile", conform cotidianului Times of Israel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici