Judecătorii constituţionali vor începe joi după-amiaza discuţiile asupra contestaţiei PSD

Judecătorii constituţionali vor începe joi după-amiza discuţiile asupra contestaţiei social democraţilor referitoare la fraudarea alegerilor, după ce vor finaliza şedinţa în care au de soluţionat o serie de excepţii de neconstituţionalitate privind mai multe legi.

15 afișări
Imaginea articolului Judecătorii constituţionali vor începe joi după-amiaza discuţiile asupra contestaţiei PSD

Judecătorii constituţionali vor începe joi după-amiaza discuţiile asupra contestaţiei PSD (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Surse oficiale susţin că în jurul orei 15.00 ar putea fi luate în discuţie contestaţiile legate de desfăşurarea scrutinului de duminică.

Joi dimineaţa magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale au analizat actele depuse de PSD cu privire la fraudarea alegerilor.

Biroul Electoral Central a încheiat, miercuri seară, centralizarea datelor privind scrutinul de duminică, Traian Băsescu fiind candidatul ales, cu 5.275.808 de voturi valabil exprimate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, liderul PSD Mircea Geoană a obţinut 5.205.760 de voturi valabil exprimate.

Procesul verbal privind rezultatul alegerilor a fost semnat de toţi membrii BEC în afară de reprezentanţii PSD+PC, PNL şi PRM.

Muhuleţ a precizat că este obligatorie doar semnătura preşedintelui BEC pe procesul verbal, absenţa semnăturilor reprezentanţilor partidelor politice nefiind un impediment pentru comunicarea datelor către CC.

PSD a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului.

Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului. În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, cererea trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor.

În urma primirii dosarului de la Biroul Electoral Central, transmis miercuri seara, şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în Monitorul Oficial.

Actul de validare se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului pentru depunerea jurământului, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici