Juncker, despre intrarea României în spaţiul Schengen: Nu văd de ce nu ar putea să devină membră/ Ce i-a transmis şeful CE premierului statului de care depinde aderarea ţării noastre

Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, au declarat, vineri, că integrarea României în spaţiul Schengen şi înlăturarea raportului MCV sunt două obiective care se vor finalizate până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene.

1893 afișări
Imaginea articolului Juncker, despre intrarea României în spaţiul Schengen: Nu văd de ce nu ar putea să devină membră/ Ce i-a transmis şeful CE premierului statului de care depinde aderarea ţării noastre

Juncker, despre aderarea României la spaţiul Schengen: Nu văd de ce nu ar putea să devină membră

„Când m-am prezentat, timid şi modest, pe 14 iulie 2014, în faţa Parlamentului European pentru a solicita investirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a spaţiului Schengen. Şi nu văd de ce nu ar putea să devină. Iar în ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Ar trebui să mai studiem cu grijă observaţiile recent făcute de Comisie în ceeea ce priveşte România. Noi am discutat cu guvernul despre această chestiune” a spus preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că, personal, nu va renunţa la a convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci ca partea a unei soluţii la nivel european.

„Să devenim parte din spaţiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început şi am lucrat în acea direcţie. Iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit. În 2011, le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spaţiul Schengen, au început să apară primele întrebări şi probleme şi de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen, România şi Buglaria, la fel, nu au acceptate în spaţiul Schengen. de atunci încoace încervcăm să convingem prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de Schengen şi care se bazează pe valorile UE. Progresul încă se lasă puţin aşteptat. Dar personal nu am renunţat şi voi contibnua să discut cu toată lumea pentru a îi convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în spaţiul Schengen ca parte a a unei soluţii, ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în spaţiul Schengen”, a spus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis s-a declarat optimist cu privire la ridicarea raportului MCV doar dacă Parlamentul şi Guvernul va găsi soluţiile cele mai potrivit pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV.

„În ceea ce priveşte MCV, am avut, îmi amintesc foarte bine, o primă discuţie cu preşedintele Juncker după ce a fost ales preşedinte, în ianuarie 2015, şi una dintre primel teme pe care le0-am discutat atunci a fost MCV. Am căzut amândoi de acord că varinta optimală este finalizarea MCV până la încheierea mandatului Juncker. Evident că aici trebuie să jucăm şi noi rolul nostru, în special Guvernul şi Parlamentul trenuie să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condiţiile negociate pe MCV. Dacă aşa se va întâmpla, sunt optimist că vom avea şanse de finalizare a MCV”, a conchis Iohannis.

Juncker: I-am spus premierului olandez că România e pregătită să adere la Schengen. Aştept progres

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, vineri, că a purtat numeroase discuţii cu premierul olandez în care l-a informat că România e pregătită să intre în spaţiul Schengen şi că aşteaptă de la acesta progrese în privinţa opiniei privind adeziunea României la Schengen.

„România trebuie să fie în spaţiul Schengen.(...) În permanenţă port un dialog cu Olanda şi cu celelalte ţări, spunând că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Premierul olandez ştie acest lucru şi ştie că aştept de la el progrese în acest sens”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat despre aderarea României la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici