Kelemen Hunor: Decizia de azi remediază doar o eroare a Guvernului, problema de fond rămâne

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă că decizia Guvernului de a abroga OUG 13 repară o greşeală, rămânând însă problema de fond - modificarea prin dezbatere parlamentară a Codului Penal în condiţiile în care mai mult de 40 de articole au fost declarate neconstituţionale.

1373 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Decizia de azi remediază doar o eroare a Guvernului, problema de fond rămâne

Kelemen Hunor: Decizia de azi remediază doar o eroare a Guvernului, problema de fond rămâne

''Prin decizia din această seară, partidele aflate la guvernare au recunoscut faptul că au greşit când au decis modificarea prin OUG a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Aceasta este decizia corectă: o ţară nu poate fi condusă prin ordonanţe de urgenţă. Însă decizia de azi remediază doar o eroare a guvernului, problema de fond însă rămâne: mai mult de 40 de articole ale Codului Penal sunt neconstituţionale. Noi vrem un stat de drept şi legi clare, corecte. Însă pentru aceasta avem nevoie de modificarea – prin dezbatere parlamentară – a Codului Penal'', a declarat preşedintele UDMR, ca reacţie la declaraţia premierului privind abrogarea OUG 13/2017.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat sâmbătă seara că duminică Guvernul se va reuni într-o şedinţă de urgenţă pentru abrogarea OUG 13.

''Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este...Am văzut dezbatere inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală - abrogare, prorogare ca să nu intre în vigoare, ca să fiu cât se poate de clar'', a anunţat el la Palatul Victoria.

El a subliniat însă şi că deciziile CCR sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României şi este normal ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în lege.

''Este nevoie, totuşi, să avem concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile CCR şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile CCR şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am - folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege către Parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor CCR cu cadrul legal'', a adăugat premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici