Kelemen Hunor, despre declaraţia lui Mihai Tudose: M-a şocat, să o retragă, aştept scuze/ Antal Arpad: Ne-a şocat declaraţia lui Tudose, oriunde în Europa premierul şi-ar fi dat demisia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că premierul Mihai Tudose trebuie să-şi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutul Secuiesc şi să îşi ceară scuze, adăugând că aceasta l-a şocat şi că este inaaceptabilă.

5580 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, despre declaraţia lui Mihai Tudose: M-a şocat, să o retragă, aştept scuze/ Antal Arpad: Ne-a şocat declaraţia lui Tudose, oriunde în Europa premierul şi-ar fi dat demisia

Kelemen Hunor, despre declaraţia lui Mihai Tudose: M-a şocat, să o retragă, aştept scuze

„Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte (...). În UE nu cred că poate să rămână în funcţie pe termen lung, poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”, a declarat Hunor la RFI.

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a răspuns că au vrut să facă acest lucru în decembrie, însă nu au reuşit.

„A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (...). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii”, a adăugat liderul UDMR.

Întrebat dacă au fost mediate discuţiile dintre UDMR, PPMT şi PCM de o reprezentantă a premierului ungar, Viktor Orban, Kelemen a răspuns că nu.

„Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (...). Nu trebuie să medieze nimeni nimic, noi suntem colegi în Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastră şi cu Zsolt Szilagyi, cu preşedintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne întâlnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de aşa ceva”, a susţinut preşedintele UDMR.

Preşedintele Consiliului Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, Antal Arpad, susţine că declaraţia lui Mihai Tudose privind steagul secuiesc a şocat comunitatea maghiară, apreciind că în orice ţară europeană premierul ar fi trebuit să demisioneze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Antal Arpad a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că îi cere premierului să transmite public scuze şi, în acelaşi timp, face apel la o o schimbare de atitudine din partea clasei politice.

„Ne-a şocat declaraţia premierului, ne aşteptam ca în anul Centenarului să existe mai multă empatie în comunităţile din România şi în rândul elitei politice, să încercăm să dialogăm, să găsim soluţii la probleme care ţin de modernizarea ţării şi de problemele specifice comunităţii maghiare. În loc de dialog, am primit ameninţări şi nu cred că este normal ca într-o ţară europeană premierul să facă astfel de declaraţi. Oriunde în Europa premierul ar fi trebuit să îşi dea demisia, asta ar fi fost consecinţa normală după astfel de declaraţii. Cerem premierului Tudose scuze publice şi o schimbare de atitudine din partea clasei politice, aşteptăm delimitări din partea preşedintelui ţării, a liderilor partidelor politice”, a spus Antal.

Potrivit acestuia, declaraţiile lui Mihai Tudose sunt considerate de comunitatea maghiară ca fiind „o provocare revoltătoare”.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii şi toţi cei care vor flutura steagul secuiesc, vor flutura alături de steag.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, joi seara, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Liderii celor 3 formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat, luni, o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi ”codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identităţii etnice, a culturii şi limbii maghiare pe pământul natal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici