Kelemen Hunor: Guvernul va mai „găsi o chichiţă” pentru a prelungi starea de alertă / PNL vrea alegeri locale anul viitor

  • Guvernul va mai „găsi o chichiţă” pentru a prelungi starea de alertă până va mai exista un singur bolnav de COVID pentru că PNL vrea alegeri locale anul viitor.
  • Ocolirea Parlamentului încalcă principiile democratice dintr-un stat membru al UE, consideră preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
1668 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Guvernul va mai „găsi o chichiţă” pentru a prelungi starea de alertă / PNL vrea alegeri locale anul viitor

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a declarat joi pentru MEDIAFAX că perspectiva spre care se îndreaptă România este una sumbră, în condiţiile în care Parlamentul nu mai dezbate şi aprobă prelungirea stării de alertă.

UDMR a fost singura formaţiune care a cerut în Birourile Parlamentare Reunite ale Parlamentului să fie introdusă pe ordinea de zi dezbaterea şi votarea prelungiri stării de alertă.

„Am argumentat spunând că CCR a spus de mai multe ori că drepturile fundamentale pot fi limitate doar prin lege, prin aprobare în Parlament, nu printr-o simplă HG. În afară de noi nimeni nu a susţinut această variantă, parcă există o mare coaliţie împotriva deciziilor CCR şi a respectării Constituţiei şi parcă toţi s-au ferit să spună da sau ba”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a avertizat că dacă se acceptă ca un Guvern, indiferent care este acesta, poate să ocolească Parlamentul şi să limiteze drepturile fundamentale printr-o HG, dacă se acceptă să fie interpretată legea aşa cum doreşte un Guvern şi nu se intervine, se creează un precedent periculos.

Kelemen Hunor s-a declarat convins că, în aceste condiţii, Guvernul va mai găsi o chichiţă pentru a prelungi starea de alertă şi după 15 iulie, ceea ce înseamnă că nu va exista posibilitatea organizării alegerilor locale în septembrie.

„Sunt convins că Guvernul doreşte să împingă alegerile până în primăvara anului viitor fiindcă aşa îi convine PNL-ului, să avem alegeri parlamentare, iar după şase luni să avem alegeri locale pentru a maximiza şansa de a câştiga şi la locale. Sunt convins că există în capul unora de la guvernare această intenţie de a amâna alegerile locale”, a afirmat Kelemen.

Acesta a explicat că până în 26 iulie ar trebui să existe legea de organizare a alegerilor locale, după care Guvernul are la dispoziţie câteva zile să elaboreze metodologia.

Dacă starea de alertă se prelungeşte până în 17 iulie, când Parlamentul este în vacanţă, şi se va mai prelungi încă o dată, ar însemna că în stare de alertă nimeni nu va putea argumenta necesitatea organizării alegerilor locale şi toată lumea va vorbi despre prelungirea mandatelor aleşilor locali până în mai - iunie 2021.

„Acest lucru se va întâmpla mai mult ca sigur. Iar PSD asistă la această situaţie fără a avea nicio poziţie. Nu ştiu dacă PSD şi PNL au o înţelegere în acest sens sau este o lene de gândire, dar acest pericol rămâne”, a mai spus preşedintele UDMR.

Kelemen nu crede că PSD va mai depune vreo moţiune de cenzură în condiţiile în care starea de alertă se va prelungi şi după 15 iulie.

„Dacă o dată ai putut să faci acest lucru cu Parlamentul, vei face şi a doua oară şi vei prelungi starea de alertă până când îţi convine, până va exista un singur bolnav, o singură îmbolnăvire. Rămâne virusul şi trebuie să lupţi cu inamicul COVID -19”, a menţionat Kelemen Hunor.

Acesta a criticat artificiul prin care s-a ocolit Parlamentul şi s-au limitat drepturile fundamentale.

„Nu spun că e dictatură, dar este dincolo de parlamentarism şi democraţie să împingi lucrurile către o direcţie care nu va ajuta pe nimeni pe termen mediu şi lung. Nu este o atitudine acceptabilă, este un comportament care nu are nimic cu democraţia parlamentară, se încalcă principiile democratice dintr-un stat membru al UE”, a conchis Kelemen Hunor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici