Kelemen Hunor: Nu vom avea un protocol secret cu USD

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, pentru "Gândul", că protocolul pe care îl va semna cu USD nu va fi unul secret, aşa cum a acuzat Traian Băsescu, documentul având un capitol despre minorităţi care "conţine tot ce este important".

274 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Nu vom avea un protocol secret cu USD

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

După ce preşedintele Traian Băsescu a acuzat că negocierile dintre UDMR şi USD se vor concretiza într-un protocol secret, înşiruind o serie de condiţii pe care le-ar fi cerut Uniunea şi care ar schimba programul de guvernare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru "Gândul" că informaţia este una falsă.

"Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minorităţi şi conţine tot ce este important", a precizat Kelemen, contactat de "Gândul".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: "Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

Preşedintele a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta ar trebui să fie desemnat din nou şi să ajungă din nou la Cotroceni. "Dacă vrea să respecte democraţia, da. Şi va trebui să mă consult să văd dacă voi crea un astfel de precedent sau nu. Pentru că modificarea programului de guvernare... A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare.

"Acum se modifică programul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român indiferent de etnie trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide....e o listă întreagă care modifică programul Guvernului", a explicat Băsescu.

Preşedintele a susţinut că noul program al Guvernului va "suferi modificări consistente", precizând că ştie câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR şi nu ar vrea să se ajungă la un program de guvernare care are "în spate un protocol secret".

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat corespondentului MEDIAFAX că i se pare "puţin ciudat" ce a declarat preşedintele Traian Băsescu la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, subliniind că s-a uitat şi el în Constituţie şi nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.

"E puţin ciudat, ştiu că preşedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, când se bănuia că urmează să discute cu noi, pentru că altfel ar fi avut o majoritate foarte fragilă. M-am uitat în Constituţie, din punct de vedere constituţional, eu nu văd niciun impediment, dacă nu e un nou program de guvernare. Va fi acelaşi. Cred că noul guvern, cât de urgent trebuie să se formeze. Dacă va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea în seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitări care nu exced programul de guvernare, în spiritul documentelor semnate de România, precum Carta limbilor minoritare şi regionale. Preşedintele ar trebui să ştie asta, pentru că cunoşte bine zona secuimii", a spus Borbely.

El a arătat că, în cazul în care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, "va fi protocol între partide", mai ales că "au mai fost precedente".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici