Kelemen Hunor: Opoziţia nu a vrut să aibă judecător la CCR. Dacă vii cu doi candidaţi nu doreşti/ UDMR nu a votat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Opoziţia nu a vrut să aibă un judecător la CCR, altfel nu mai venea cu două propuneri de candidaţi. El a adăugat că UDMR nu a votat în plenul Camerelor numirile la CCR pentru a demonstra că există majoritate.

1316 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Opoziţia nu a vrut să aibă judecător la CCR. Dacă vii cu doi candidaţi nu doreşti/ UDMR nu a votat

Kelemen Hunor: Opoziţia nu a vrut să aibă judecător la CCR. Dacă vii cu doi candidaţi nu doreşti/ UDMR nu a votat

„O tatonare a existat ieri din partea PNL. Din partea USR nu. Eu am impresia ca ei nici nu au dorit să aibă judecător la Curte, că dacă ar fi dorit atunci veneau cu o singură propunere, măcar aşa să laşi impresia că doreşti. Dacă vii cu doi candidaţi înseamnă că nu doreşti”, a declarat Kelemen Hunor, în Parlament.

El a afirmat că a avut o discuţie informală cu liberalii în contextul numirilor la CCR, însă nu au ajuns la o înţelegere.

„Am avut o discuţie informală cu cineva din PNL, dar după anumite declaraţii din această perioadă e aproape imposibil. Când cineva nu îşi doreşte să colaboreze cu tine şi spune expres acest lucru, tu cu sila, cu pumnul, nu poţi să obligi să accepte voturile tale. Nu a existat nicio discuţie serioasă pentru că cadrul şi tot ce s-a întâmplat în această perioadă nu cred că permite acest lucru”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a precizat, de asemenea, că parlamentarii maghiari nu au participat la vot pentru a demonstra că există majoritate.

„Votul a fost identic, nu am participat la vot nici la Cameră, nici la Senat. Am spus <prezent, nu votăm>. În primul rând am vrut să arătăm că şi fără noi funcţionează majoritatea. Pe de altă parte nu a existat o solicitare expresă să vpotăm candidaţii lor şi în al treilea rând există o situaţie care trebuie rezolvată foarte repede şi depinde de Guvern. A fost o decizie în ambele Camere, în sensul de a fi prezenţi şi de a lăsa opoziţia, mai ales că nici opoziţia nu a fost în stare să vină cu un singur candidat, să arate cine şi ce forţă are”, a conchis Kelemen.

Despre cele două numiri, el a declarat: „Nu cunosc, nu pot să am păreri. Vom vedea, sunt oameni care îndeplinesc criteriile pentru aceste două funcţii vacante, cum îndeplineşte şi doamna Tănăsescu de la Cotroceni. Sunt convins că pregătirea lor, experienţa lor şi statutul CCR, unde nu se face politică, ei vor face treaba aşa cum trebuie să facă un judecător”.

Camera Deputaţilor a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie.

Şi Senatul a votat, marţi, pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR, propus de PSD. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici