Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Vrem reglementări stricte în UE pentru protecţia minorităţilor. Există deja pentru pui

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că la nivelul UE trebuie să existe reglementări stricte în privinţa protecţiei minorităţilor naţionale, în condiţiile în care există reglementări pentru porci şi pui înainte să ajungă pe mesele consumatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

709 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Vrem reglementări stricte în UE pentru protecţia minorităţilor. Există deja pentru pui

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Vrem reglementări stricte în UE pentru protecţia minorităţilor. Există deja pentru pui (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la deschiderea Congresului FUEN, că Iniţiativa cetăţenească Minority SafePack se referă la găsirea unei modalităţi prin care, la nivelul UE, să se poată reglementa un set mininal, responsabilităţi şi obligaţii pentru statele membre în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor autohtone.

”Iniţiativa cetăţenească Minority SafePack se referă la a găsi o modalitate prin care, la nivelul UE, să se poată reglementa un set mininal, responsabilităţi şi obligaţii pentru statele membre în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor etnice, lingvistice şi religioase autohtone. Vorbim de 60 de milioane de persoane în UE şi de aproape 100 de milioane pe continent. Noi credem că, dacă vorbim de oameni, vorbim de UE, atunci soarta şi păstrarea identităţii celor 60 de milioane trebuie să fie cel puţin la fel de importantă ca şi alte aspecte reglementate foarte strict la nivelul UE. Şi mă refer la reglementări stricte pentru porci şi pui, cum ajung din ferme, până în farfuria omului, ca mâncare. Cred că la fel de strict trebuie reglementat ce se va întâmpla cu 60 de milioane de persoane, pentru că vorbim de oameni”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR s-a declarat convins că va exista o decizie politică la nivel european după ce se vor aduna, timp de un an, un milion de semnături din cel puţin 7 state membre ale UE, primul pas fiind înregistrarea Iniţiativei Minority SafePack în Comisia Europeană.

”Urmează faza a doua, strângerea semnăturilor, şi faza a treia, o decizie politică. Când va exista aceasta şi ce decizie se va lua, vom vedea. Noi vom începe strângerea de semnături pentru o directivă europeană sau pentru mai multe directive la nivelul forurilor decizionale din UE - CE şi PE, pentru protecţia minorităţilor naţionale autohtone”, a spus Kelemen Hunor.

Congresul Uniunii Federative a Minorităţilor Naţionale (FUEN), organizaţie umbrelă a minorităţilor europene, se desfăşoară în perioada 17 – 21 mai la Cluj-Napoca.

Vineri, în cadrul congresului, la Castelul Banffy din comuna Bonţida, judeţul Cluj, va începe campania de strângere a unui milion de semnături pentru iniţiativa cetăţenească Minority SafePack, prin care se urmăreşte modificarea legislaţiei UE privind protecţia minorităţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici