Kelemen: Vom avea dialog cu instituţiile europene despre regionalizare şi modificarea Constituţiei

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, presei, la Târgu Mureş, unde a participat la şedinţa de alegeri a noului preşedinte al filialei judeţene a Uniunii, că formaţiunea va avea un dialog cu toate instituţiile europene privind regionalizarea şi modificarea Constituţiei.

238 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Vom avea dialog cu instituţiile europene despre regionalizare şi modificarea Constituţiei

Kelemen: Vom avea dialog cu instituţiile europene despre regionalizare şi modificarea Constituţiei (Imagine: Mircea Rosca / MediafaxFoto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că apreciază "gestul de deschidere" făcut de premierul Victor Ponta, care a anunţat că va cere opinia Comisiei de la Veneţia privind revizuirea Constituţiei şi că acest dialog este binevenit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Părerile Comisiei de la Veneţia şi punctele de vedere formulate de Comisie sunt importante, dar sunt facultative pentru fiecare ţară, nu sunt obligatorii. Dar eu consider că este un gest de deschidere, un gest pentru dialog cu Comisia de la Veneţia şi, până la urmă, de fiecare dată când România a avut un dialog cu Comisia de la Veneţia, rezultatul a fost unul bun pentru societatea românească. Nu văd nicio problemă în această deschidere, chiar consider că acest dialog e binevenit în ceea ce priveşte amendarea Constituţiei", a afirmat Kelemen Hunor.

El a adăugat că UDMR are, de asemenea, discuţii cu organizaţii internaţionale, referitor la acest subiect, dar şi la regionalizare, considerând că este bine să ştie părerile celor din Comsia Europeană, Comisia de la Veneţia şi Digi Regio.

"Acest dialog noi l-am început acum două-trei luni, chiar în această săptămână secretarul general a avut o discuţie la Comitetul Regiunilor la Bruxelles şi a prezentat acolo punctul nostru de vedere şi proiectul nostru privind regiunile de dezvoltare economică. Sigur, aici toată lumea doreşte - şi sper că această dorinţă este sinceră - să găsească o soluţie în favoarea cetăţeanului, indiferent dacă e maghiar, român, rom sau de altă naţionalitate, şi acesta este lucrul cel mai important şi aşa ar trebui să procedăm, să ţinem cont de ce vor comunităţile locale şi care dintre soluţii serveşte mai puternic interesele cetăţeanului. (...) Vom avea dialog cu toată lumea, nu numai cu Comisia de la Veneţia, vom avea dialog cu toate instituţiile europene", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a adăugat că reprezentanţii formaţiunii consideră, în ce priveşte regionalizarea, că deciziile trebuie aduse mai aproape de cetăţean şi că este inacceptabilă "o recentralizare".

"Nu putem spune că, dacă omul trebuie să călătorească cinci ore până la centrul de regiune şi cinci ore înapoi, este o soluţie bună. Tot ce este la o distanţă mai mare de o oră jumătate sau două ore înseamnă că nu este în favoarea cetăţeanului. Din acest punct de vedere, toate aceste abordări trebuie să ţină cont de un singur interes: interesul cetăţeanului, interesul comunităţii locale", a spus el.

Kelemen Hunor a menţionat că el nu crede că ar trebui ca într-o regiune să fie "distribuite în mai multe locuri" centrele economic, cultural.

"Dincolo de ideea despre care discutăm noi, n-am văzut concret ce doreşte domnul vicepremier Dragnea. Trebuie să vedem amănuntele, dar eu nu cred că e bine să avem un centru comercial, un centru economic, un centru cultural, un centru... şi toate să fie împrăştiate în toate locurile posibile, că asta-l încurcă mai mult pe om decât să-l ajute", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici