Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei de CNCD, pentru afirmaţiile despre maghiari

  • Klaus Iohannis a primit amendă 5.000 de lei de la CNCD, pentru afirmaţiile referitoare la maghiari
  • PSD a depus plângere pentru afirmaţiile preşedintelui
  • Iohannis a acuzat PSD că „vrea să dea Ardealul ungurilor”
  • Liderul statului va contesta în instanţă amenda primită de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
15606 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei de CNCD, pentru afirmaţiile despre maghiari

Iohannis, 5.000 de lei amendă de la CNCD, pentru afirmaţiile despre maghiari

CNCD, val de sancţiuni pentru politicieni. Preşedintele Klaus Iohannis a primit 5.000 de lei amendă, pentru afirmaţiile referitoare la maghiari.

„S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 lei faţă de Klaus Werner Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amendă 5-1”, se arată într-un comunicat al CNCD.

PSD a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la declaraţiile lui Klaus Iohannis, în care acuză social-democraţii că, în complicitate cu Viktor Orban, au „vrut să dea Ardealul ungurilor”.

Liderul statului a anunţat ulterior că va contesta în instanţă amenda primită de la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Comunicatul integral al CNCD privind amenzile date

Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 20 mai 2020

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 20 mai 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmaţiile domnului Liviu Nicolae Dragnea referitoare la protestatari antiguvernamentali („unelte jalnice ale acestor securişti”, „curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani”, „erau patru şobolani care puneau tot felul de întrebări”), reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

2. Declaraţia domnului Robert Tiderle reprezentant Papaya Advertising conform căreia „nu angajăm pesedişti” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate şi dreptul la muncă, conform art. 2 alin. (1), art. 6, art. 8 alin. (2) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de Robert Tiderle, precum şi obligaţia de a publica rezumatul hotărârii într-o publicaţie de circulaţie naţională. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amendă 7.

3. Intenţia de a interzice expres difuzarea şi interpretarea de manele pe spaţiul public din Timişoara de către Instituţia Primarului municipiului Timişoara, reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional. Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

4. Afirmaţiile domnului Ludovic Orban: „Toată ciuma roşie, toţi cei care se băteau cu cărămida în piept că ei fac referendumul pentru familie, arătându-şi ca nişte farisei credinţa, dar nu în Dumnezeu, ci în idolul la care nu au voie să se închine, s-au dus şi au sărbătorit la nuntă, sfidând pe toţi românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiţia bisericii şi care ţin în această perioadă postul Paştelui. Ăştia nici atei nu sunt, ci mai degrabă sunt păgâni şi nu mai au voie să conducă România”, se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

5. Declaraţia domnului Aurelian Bădulescu: „Aaa...anormalitatea şi homosexualitatea şi bulangii îi transformăm acum în progresişti. (...) Ca femeie eu cred că ar trebui să vă opriţi din discursul asta cu bulangii (...) Şi cum să îi fac? Homosexuali, progresişti? Dar procurişti pot să le spun?” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de Aurelian Bădulescu. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amendă 7.

6. Declaraţia domnului Traian Băsescu: „cine are pensii speciale fură bani…..dorm cu puşca în pat şi de asta trebuie să aibă pensii speciale, uitând să ne spună că marea lor contribuţie la securitatea României a fost că erau la munci agricole înainte de Revoluţie, strângeau porumb prin Insula Mare a Brăilei şi deodată şi-au dat seama că le trebuie pensii speciale”, intră în sfera libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.Hotărâre adoptată cu 6-2 voturi.
7. Folosirea apelativului de „ciumă roşie” de către domnul Rareş Bogdan nu reprezintă faptă de discriminare, se încadrează în limita libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. 

Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

8. Afirmaţia doamnei Carmen Casandrescu: „diaspora să voteze acolo unde locuieşte, acolo să hotărească binele lor, acasă fac numai rău” se încadrează în limita libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. 

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

9. Declaraţiile publice ale Preşedintelui României şi Guvernului României privind oferirea sprijinului doar pentru o anumită categorie de cetăţeni pentru reintrarea în România nu reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

10.  Nerespectarea egalităţii de gen în privinţa participării la alegerile Europarlamentare de către următoarele partide politice: USR, PSD, PMP, PNL şi UDMR reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. (1) din O.G. 137/2000, republicată şi art. 23 alin. (3) din Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)

11.  Mesajul domnului Ştefan Muşoiu: „Am votat cu inima pentru un suflet de român. Am votat cu gândul la tot ce este românesc. La religia ortodoxă a strămoşilor, la limba în care am spus primele cuvinte, la tradiţiile păstrate cu atâtea sacrificii. Am votat pentru respectarea dreptului la opinie publică. Am votat împotriva urii. Am votat pentru respectarea Constituţiei României pentru pluralism politic şi pentru o ţară în care fiecare român să îşi găsească locul. Am votat cu singurul candidat român de pe buletinul de vot, pentru că, astăzi, este despre România şi despre viitorul ei.” se încadrează în limita libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. 
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

12. Comentariul/postarea domnului Nicolae Dobrovici Bacalbaşa: „No!... Să fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la lilieci, noi o să-l luăm de la ciorile noastre.” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 6.000 lei faţă de Nicolae Dobrovici Bacalbaşa. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

13. Afirmaţia domnului Traian Băsescu: „Uite, cred că şi aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii, Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (..). Acuma tot ce vedeţi aici să ştiţi că se petrece şi in străinătate, iar acolo se vorbeşte despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem şi, până la urmă, să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt ţigani. Asta este etnia despre care vorbim. Şi aşa trebuie să o numim! Grupările de ţigani trebuie sa înţeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viaţă. Ori se înscriu în civilizaţia poporului român, ori, dacă nu, o să se ciocnească mereu de poliţie şi jandarmerie. România trebuie să rămână o ţară în care instituţiile statului controlează tot teritoriul. Or, ei, oricât ar ameninţa, trebuie să înţeleagă că nu va face nici Politia, nici Jandarmeria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata! Este bine să ştim un lucru. Nu toţi ţiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ţiganii căldărari, care ştiu meserie, cei cu pălăriile. care sunt respectabili, nu fură, îşi ţin familiile, au creat sate ale lor, trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili! Dar este şi această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabilă de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-si tranşeze lucrurile intre ei, si nu prin procurori si judecători. Şi care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea în toată Europa. Şi daca ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, poliţiştii si jandarmii, şi nu le-ar plăcea, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noştri!” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 6.000 lei faţă de Traian Băsescu. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

14. Afirmaţia domnului Klaus Werner Iohannis: „Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD).Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 5.000 lei faţă de Klaus Werner Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amendă 5-1.

15. Publicarea de către PSD organizaţia Sibiu: „Nume românesc versus nume de străin. Vasile versus lohannis, Orban şi Bârna lohannis, PNL şi USR ne jignesc românii! Am observat în mai multe "ieşiri" ale domnilor lohannis, Orban şi Bârna cum aceştia ironizau numele Vasile doar din simplu motiv că cel de al doilea nume al premierului Viorica Dăncilă este Vasilică. Le atragem atenţia domnilor Ludovic Orban, Klaus Werner lohannis şi Bârna că membri PSD nu au ironizat numele de origine străină, adică ungară şi germană pe care aceştia le poartă. Nu vom tolera atitudinea sfidătoare a acestor aşa-zişi lideri care au reuşit sâ-i manipuleze pe români cu tupeu şi lipsă de bun simţ. Domnilor lohannis, Orban şi Bârnă, numele Vasile este purtat cu mândrie de aproape 600.000 de români care-şi doresc să trăiască decent în ţara lor fără să fie sfidaţi, jigniţi, ignoraţi la nesfârşit de un preşedinte care niciodată nu a venit în mijlocul lor. Vasile este un nume pe care românii îl poartă pentru că este numele unuia dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, considerat păzitor de duhuri rele. Vasilică Viorica Dăncilă este numele candidatului de naţionalitate română la preşedinţia României şi care merită sâ-i conducă pe români. Vasilică Viorica Dăncilă este candidatul creştin ortodox, precum majoritatea cetăţenilor români, candidatul care a susţinut familia tradiţională la referendumul din toamnă anului 2018. Acestea sunt trăsăturile normalităţii României. în România, drepturile la opinie şi la vot democratic nu sunt îngrădite. Dar oare este NORMAL ca reprezentanţii Bisericii Evangheiice-Luterane, din care face parte sasul Klaus lohannis şi reprezentanţii Bisericii Unitariene, de care aparţine etnicul maghiar Ludovic Orban, să declare public că nu susţin familia formată dintre un bărbat şi o femeie, aşa cum este familia tradiţională românească, iar aceşti doi lideri de la PNL să nu ia atitudine? Oare este România NORMALĂ dacă a ajuns, astăzi, să fie condusă de oameni care nu simt româneşte, care nu înţeleg obiceiurile, tradiţiile şi spiritul nostru românesc, transmis din strămoşi? Români, 10 noiembrie este ziua în care aveţi dreptul să decideţi să trăiţi într-o ţară normală! Votaţi Viorica Dăncilâ, un bun român!” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională/credinţă, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea avertismentului contravenţional. Hotărâre adoptată cu 7-1 voturi.

16. Publicarea de către PSD, Organizaţia Vrancea: „Klaus, Siegfried, Kovesi, Orban, Hellvig, Clotilde, Kelemen, Tomac. Au ajuns străinii să ne conducă ţara? Felicitări SRI.” reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de PSD. Voturi în favoarea sancţionării au fost unanime (8 voturi), iar pentru amenda 6-2 voturi.

17. Afirmaţia doamnei Lia Olguţa Vasilescu: „Domnul Klaus, cred deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare”, se încadrează în limita libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

18. Analizând afirmaţiile din cadrul emisiunii România 2019 difuzată pe postul de televiziune Realitatea TV în data de 07.03.2019, de la orele 21,00, prezentatorul Cosmin Guşă împreună cu invitaţii săi Octavian Hoancă, Marius Paşcan, Dan Tănasă, se constată că următoarele afirmaţii: ..E prea departe, e prea mult, noi n-avem poliţie, îşi bagă toţi picioarele, îşi pun steagurile unde vor, unde sunteţi măi băieţi? Treceţi măi acasă! Din cauza unor porci ca ăştia...toti politicienii unguri sunt doctori de mâţe şi toţi vor cosuveranitate. Să se ducă să facă cosuveranitate în Ungaria... Cu ajutorul tuturor guvernelor aceşti nesimţiţi si-au făcut statui cu toti criminalii de români. de la Wass Albert, toţi criminalii unguri. Wass Albert era poet. fu**-ti poetul m*tii...” (Octavian Hoandră) şi „la noi la 10 martie se striga pe scări, pe străzi, la manifestările acelea...biidos olâh, aici în Tărgu-Mureş, se strigă românilor opincari...”; “...suntem scoşi afară din şcoli?... şi vom ajunge să mergem şi noi la medic, să aducem translator, aici în România...ce se urmăreşte în esenţă, crearea unei mase critice de absolvenţi nevorbitori de limba română, care au învătat propria istorie si ei ştiu că sunt vechiul imperiu si că Ungaria Mare trebuie refăcută...modelul stalinist al zonei autonome maghiare, care a fost un model stalinist...” (Marius Paşcan),  reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar următoarele intră în sfera libertăţii de exprimare şi este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale:  „Pe mine m-au preocupat foarte mult timp aceste venituri exorbitante, bogăţia asta al liderilor UDMR...Eu tot timpul spuneam că, bănuiam că românii noştri unguri ar fi mai atenţi sau mai orientaţi decât noi, care am ales foarte prost la fiecare ciclu electoral, dar acuma vin şi le spun că nu-s deloc diferiţi, să se lase reprezentaţi de asemenea hiene financiare si politice, care s-au îmbogăţit pe spatele voturilor lor si care acum îi negociează mai nou cu Viktor Orbân. Fraţi unguri v-aţi lăsat păcăliţi rău, rău, rău...”; „...problema e că s-au lăsat păcăliţi de politicienii lor, super, super bogaţi, atenţie, rivalizează, dacă nu chiar mai bogaţi decât cei mai tari baroni PSD sau PNL, pe care le închipuiţi, mult mai bogaţi, că au acumulat în timp, au fost la guvernare într-un fel sau altul... ” (Cosmin Guşă) şi „împotriva deciziei luate de UDMR la acest congres, practic UDMR a decis că cetăţenii, au vorbit în numele comunităţii maghiare şi a zis...ungurii din România nu mai sunt loiali simbolurilor naţionale... ”; “...a decis ca maghiarii din România nu mai sunt români de etnie maghiară...eşti trădător de neam, trădător de ţară...”; “...sper să se enerveze prietenul meu Tăvi, pentru că l-am dat în judecată pe primarul din Sfântu Gheorghe, pentru că acest individ, cu avere de grof nostalgic al Ungariei Mari refuză să arborize un drapel al României...eu un cetăţean roman, la mine în ţară, sunt nevoit să apelez la instanţa de judecată, ca să arborez un simbol al României...”; “...la Sfântu Gheorghe şeful OPC este agresat fizic, bătut de un ungur, recidivist...” (Dan Tănasă).

S-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei faţă de Octavian Hoandră şi Marius Paşcan. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici