Klaus Iohannis cere urgentarea adoptării legislaţiei necesare pentru votul în diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora, şeful statului reiterând urgenţa adoptării legislaţiei pentru votul din diaspora şi cerându-le să se implice în dialogul cu partidele, pentru găsirea unei soluţii fezabile.

243 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis cere urgentarea adoptării legislaţiei necesare pentru votul în diaspora

Klaus Iohannis (Imagine: Mediafax Foto)

Administraţia Prezidenţială a transmis printr-un comunicat de presă că temele de discuţie au vizat asigurarea exercitării dreptului la vot pentru cetăţenii din afara graniţelor, îmbunătăţirea comunicării cu reprezentanţii comunităţilor de români şi a calităţii serviciilor consulare, precum şi dezvoltarea unor politici ale statului român pentru diaspora.

Preşedintele României a reiterat urgenţa adoptării legislaţiei necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiţii de către toţi românii din afara graniţelor.

În acest sens, şeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanţii partidelor politice în vederea găsirii unei soluţii fezabile, simple şi cu un cost minim pentru votanţii români din afara graniţelor ţării, a anunţat Preşedinţia.

În privinţa îmbunătăţirii relaţiei cu românii din străinătate, Preşedintele României a apreciat că rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente şi crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora, subliniind că este nevoie de implicarea directă a reprezentanţilor diasporei în definirea politicilor statului român privind comunităţile din afara ţării, potrivit comunicatului de presă.

De asemenea, preşedintele României a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătăţirea mecanismelor de reprezentare şi consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunţat în programul prezidenţial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog şi de cooperare pentru instituţii precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern şi Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăţi performanţa lor.

Klaus Iohannis a reiterat interesul său pentru ca cetăţenii diasporei să se simtă protejaţi, să beneficieze de toate libertăţile şi de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, şi să-şi păstreze identitatea culturală, dreptul la educaţie şi informare.

Parlamentarii din circumscripţia electorală Diaspora şi-au exprimat susţinerea pentru introducerea votului prin corespondenţă, prin adoptarea unei legi în materie, şi au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara graniţelor de un număr mai mare de parlamentari faţă de cel existent în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici