Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Reuven Rivlin: Între România şi Israel există relaţii privilegiate

  • Între România şi Statul Istael există relaţii privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural şi uman, spune Klaus Iohannis.
  • Şeful statului a anunţat organizarea unei şedinţe comune de guvern româno-israelian.
182 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Reuven Rivlin: Între România şi Israel există relaţii privilegiate

Sursă FOTO: presidency.ro

Între România şi Statul Istael există relaţii privilegiate, cu caracter strategic, fundamentate pe legături solide de ordin istoric, cultural şi uman. O contribuţie esenţială la crearea acestei relaţii speciale o au cele două comunităţi.

„Suntem îndatoraţi comunităţii originarilor din România pentru apreciarea de care ţara noastră se bucură în Israel. De asemenea, comunitatea evreiască din România are un rol foarte activ şi dinamic”, a spus preşedintele României, Klaus Iohannis.

El spune că ţara noastră continuă demersurile pentru asumarea trecutului.

„România este un model în privinţa iniţiativelor pentru prezervarea memoriei şi combaterea antiemitismului”, apreciază şeful statului român.

De asemenea, el anunţă organizarea unei şedinţe comună de guvern româno-israelian în acest an.

„Am subliniat, de asemenea, necesitatea implementării de măsuri de creştere a încrederii, reiterând importanţa reluării discuţiilor directe care să conducă la soluţia celor două state (israelian şi palestinian - n.r.). În acest context am exprimat aprecieri faţă de reluare a lucrărilor cvartetuui pentru Orientul Mijlociu şi am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii alături de Uniunea Europeană şi state arabe din regiune pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace. România considera că atât israelienii cât şi palestinieni au dreptul să trăiască în pace şi securitate şi militează alături de principalii săi partenerii internaţionali pentru avansarea soluţiei celor două state în parametrii fixaţi de dreptul internaţional”, conchide Iohannis.

La rândul său, preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, spune că România şi Israel sunt „prietene strategice”.

„Legăturile noastre profinde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitor. (...) Faptul că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu şi-a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă dintre ţările noastre. Noi nu uităm istoria”, adaugă Reuven Rivlin.

Reuven Rivlin spune că Israelul de confruntă cu ameninţări continue ale Iranului şi ale colaboratorilor săi din Gaza şi Liban.

„Israelul nu are numai dreptul, dar mai ales datoria de a-şi proteja cetăţenii de aceste organizaţii şi regimuri teroriste care apelează pe faţă la exterminarea noastră”, menţionează Rivlin.

Şeful Statului Israel, Reuven Rivlin, se află în vizită de stat în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici