Video Klaus Iohannis propune Parlamentului patru obiective majore pentru 2016: Ce facem cu marile sisteme publice: educaţie, sănătate, pensii? - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni, în faţa Camerelor reunite al Parlamentului, asumarea a patru obiective majore pentru anul electoral, precizând că actuala clasă politică este în întârizere în a da răspunsuri la probleme majore- educaţia, sistemul de pensii, sănătatea, sistemul bugetar.

38736 afișări

”Vă invit să asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016. Prima, vizează începutul recâştigării în politică. A doua, ţine de funcţionarea instituţiilor într-un stat democractic. A treia, priveşte continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese şi a câştigat respectul partenerilor externi şi, în fine, dar nu în ultimul rând, în zona marilor sisteme publice vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere", a spus Iohannis.

Şeful statului a spus că actuala clasă politică este în întârziere în a da răspunsuri la câteva probleme majore de pe agenda cetăţenilor: educaţia, sănătatea, sistemul public de pensii, salariile bugetarilor şi declinul demografic.

"Suntem în întârziere în a da răspunsuri esenţiale cu privire la preocupări majore de pe agenda cetăţenilor, inclusiv în perspectiva anului 2018, când vom sărbători centenarul Marii Uniri. Ce facem cu marile sisteme publice: educaţie, sănătate, pensii? Ce soluţii găsim pentru sutele de mii de tineri fără diplomă de bacalaureat, care se integrează greu sau deloc pe piaţa muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata într-un viitor nu foarte îndepărtat că sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică şi cum evităm un viitor în care România ar deveni lipsită de atractivitate ca forţă de muncă şi ca piaţă de desfacere şi va fi slăbită în cadrul UE din cauza scăderii demografice?", a spus preşedintele.

Preşedintele a amintit că a lansat zilele trecute o amplă dezbatere naţională în domeniul educaţiei şi cercetării în cadrul prouiectului pe care l-am denumit România Educată. "Îmi doresc în 2016 să definim clar obiectivele naţionale şi direcţia în care ne dorim să meargă sistemul nostru de educaţie. (...)Chiar dacă sunt, poate, mai puţin spectaculoase într-un an electoral, asemenea dezbateri sunt esenţiale şi aşteptate de oameni" a mai declarat Iohannis.

Preşedintele a amintit de proiectele legislative care au avut un scop electoral şi le-a cerut parlamentarilor ca în 2016 să nu mai vină cu astfel de măsuri.

”În afara competiţiei politice democratice, în afara emoţiei inerente perioadei alegerilor, anii electorali au avut în România, din păcate, şi alte caracteristici şi au adus un anumit tip de practici. Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să avantajeze o formaţiune sau alta, politici adoptate în urma unor calcule electorale, alocări de fonduri după culoare politică, promisiuni populiste sau nesustenabile şi chiar legi niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, niciodată aplicată sau Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 55/2014, care a legalizat migraţia aleşilor locali, din păcate aplicată, vor rămâne, probabil, într-o nefericită istorie a măsurilor legislative cu iz electoral", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis le-a propus aleşilor să promoveze un an electoral ”altfel”, care să nu fie ”nici populist”, nici un ”an pierdut”.

”În 2016 avem şi mai ales aveţi marea şansă de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorinţa legitimă a partidelor de a câştiga voturi şi folosirea mijloacelor politice şi instituţionale de care dispun pentru a răspunde la aşteptări. Ceea ce vă propun însă, este un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul a măsurilor hazardate”, a mai spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici