Klaus Iohannis, în urma şedinţei de evaluare şi prezentare a măsurilor anti COVID-19: Fondurile pentru service-ul aparaturii din spitale sunt maxim subdimensionate şi insuficiente

Preşedintele Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, după ce, în cursul zilei, a avut o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

151 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, în urma şedinţei de evaluare şi prezentare a măsurilor anti COVID-19: Fondurile pentru service-ul aparaturii din spitale sunt maxim subdimensionate şi insuficiente

Iohannis s-a referit, într-o declaraţie de presă după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la echipamentele medicale şi la reţelele de electricitate din spitalele publice.

„Am abordat modul lor de întreţinere, aspect esenţial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Guvernului, dar şi experţi medici şi inginer medicali tocmai pentru a găsi cele mai bune soluţii de rezolvare a problemelor existente. În cadrul acestei întâlniri specialiştii au prezentat o evaluare naţională a infrastructurii reţelelor de gaze în secţiile de anestezie şi terapie intensivă din spitalele publice”, a afirmat preşedintele.

Infrastructura este suprasolicitată din cauza numărului mare de cazuri severe de Covid -19.

Iohannis a spus că a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncţionalităţilor şi defecţiunilor care pot apărea pe perioada de funcţionare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din ţară care au secţii sau compartimente de terapie intensivă.

„Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi experţilor o analiză a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice”, a adăugat Iohannis, spunând că în condiţiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare şi ale acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru serviceul şi mentenanţa aparaturii sunt „maxim subdimensionate şi adeseori insuficiente”.

Au fost identificate deja câteva soluţii concrete care vor fi preluate de autorităţi: „În primul rând este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, şi a reţelelor electrice. Aici am găsit împreună soluţia pregătirii unui program de finanţare bine puse la punct, folosind fondurile europene, o resursă foarte valoroasă şi la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare care să permită o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti. Un rol important îl are resursa umană şi mă gândesc la inginerii medicali care trebuie valorificaţi şi implicaţi mai mult în partea de funcţionare spitalicească. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătăţii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici