Klaus Iohannis: Unii politicieni se tem de şcoală! Aici sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi de exprimare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că unii politicieni se tem de şcoală, pentru că acest este locul în care sunt formaţi cei care „le taxează erorile de logică şi mai nou, destul de des de exprimare”.

320 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Unii politicieni se tem de şcoală! Aici sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi de exprimare

Klaus Iohannis: Unii politicieni se tem de şcoală! Aici sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi de exprimare

„Mă bucur că am ocazia să fim astăzi împreună, într-o şcoală absolut remarcabilă prin rezultatele de excepţie pe care le aveţi. Şcoala voastră, parte a programului Inschool, sprijinit de Consiliul Europei, a reuşit să aibă un impact semnificativ asupra comunităţii, pregătind şi formând generaţii întregi de elevi. Cuvântul «şcoală» are diverse semnificaţii şi stârneşte, cum ştim, o diversitate de emoţii. Dar şcoala nu ar trebui să însemne niciodată doar o simplă clădire, chit că şi ea contează. Este o comunitate de prieteni sau de colegi, este locul unde copiii îşi încep drumul spre maturitate, ghidaţi şi îndrumaţi de dascălii lor. Aţi văzut însă şi voi, dragi copii, unii politicieni se tem de şcoală! Aici, în şcoală, sunt formaţi oamenii care le taxează erorile de logică şi, mai nou, destul de des, de exprimare”, a afirmat Klaus Iohannis, luni, la deschiderea anului şcolar.

Şeful statului a adăugat că în loc de măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei sunt preferat măsuri care facilitează frauda la Bacalaureat.

„Tot aici se resimte eşecul politicilor publice din educaţie, dar şi lipsa de creativitate a acestora. Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susţină examenul de evaluare naţională. Sau cum se propune repartizarea automată spre şcoli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini. Nu trebuie să uităm niciodată rolul esenţial al şcolii, pentru că aici elevii îşi încep drumul în viaţă, îşi cultivă pasiunile şi îşi formează viziunea asupra lumii”, a completat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Româniai a mai spus că „în acelaşi timp, educaţia oferită de şcoală este o oportunitate pentru România de a se normaliza, de a se transforma şi de a se pregăti pentru o Europă şi o lume în profundă schimbare, o lume care nu aşteaptă după cei care sunt captivi în practici anacronice, în corupţie sau în metehne comuniste”.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 - 2020, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului şcolar la Şcoala Gimnazială „Ferdinand I”, Bucureşti.

Klaus Iohannis: De multe ori copiii sunt cei care resimt efectele corupţiei sau nepăsării statului

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că toţi copiii trebuie să aibă sentimentul în şcoală, fără niciun fel de discriminare, că sunt protejaţi şi în siguranţă, însă aceştia resimt, din păcate, efectele negative ale corupţiei sau ale nepăsării statului.

„Aş dori să vă vorbesc nu doar despre importanţa educaţiei – pe care sunt sigur că o conştientizaţi – ci şi despre rolurile pe care le aveţi şi pe care le veţi avea în societate. Aveţi drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetăţeni ai României, trebuie să beneficiaţi de respectul şi sprijinul deplin al instituţiilor statului. Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli. Şi când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datoraţi profesorilor voştri, dar şi la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligaţia să vă trateze. Toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la şcoală încurajaţi, protejaţi şi în siguranţă”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la deschiderea anului şcolar.

Şeful statului a mai spus că autorităţile au datoria să asigure un drum sigur către şcoală, însă există tot felul de tergiversări, amintint şi de încercările Guvernului de a scoate transportul rutier judeţean din aria serviciilor publice.

„Din nefericire, în România nu suntem încă în această situaţie, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupţiei sau ale nepăsării statului. Autorităţile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe şcoli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcţional. Este tot de datoria autorităţilor să asigure un drum sigur către şcoală. Dar iată că şi aici există tergiversări în organizarea şi decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier judeţean din aria serviciilor publice”, a completat Iohannis.

Prin urmare, a spus preşedintele, copiii sunt expuşi riscurilor şi în interiorul şcolii, dar şi în drumul către unitatea de învăţământ.

„Astfel, copiii sunt expuşi riscurilor atât în interiorul şcolii, cât şi în drumul către şcoală. Aceste dovezi de nepăsare trebuie să înceteze. Avem nevoie de o normalizare a modului în care interacţionăm cu instituţiile statului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educaţie şi împreună cu oamenii cărora le pasă şi care acţionează. Nimic nu se schimbă de la sine. Toţi cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea să o facă”, a conchis şeful statului.

Taguri:
iohannis,
an,
şcolar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici