Kover: M-a durut spiritul de neîncredere din partea unor membri ai actualului guvern român

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, spune că l-a "durut spiritul de neîncredere" din partea unor membri ai actualului guvern român, însă pune acest lucru pe seama faptului că actualul cabinet "este deranjat probabil" că Ungaria a avut relaţii bune cu fostul executiv.

603 afișări
Imaginea articolului Kover: M-a durut spiritul de neîncredere din partea unor membri ai actualului guvern român

Kover Laszlo (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Kover Laszlo a reiterat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Odorheiu Secuiesc, că a venit în România în calitate de preşedinte de onoare al PCM şi de prieten al candidaţilor acestui partid, pentru a-i susţine.

"Sunt prezent ca membru al naţiunii, datorită faptului că, totuşi, noi suntem împreună, naţiunea maghiară este una şi unitară, dar sunt prezent ca preşedinte de onoare al PCM. Mai am încă un scop special, de a-l sprijini pe Szasz Jeno să devină primarul acestei localităţi, datorită faptului că cei mai importanţi ani ai Odorheiului Secuiesc după '89 aparţin primarului Szasz Jeno. Suntem în relaţii prieteneşti cu dumnealui, dar nu-l sprijinim datorită faptului că suntem prieteni, ci am devenit prieteni datorită fapului că a avut rezultate, este cel care a demonstrat independent şi foarte tânăr că poate fi administrator bun al unei localităţi, indiferent de sprijinul unui partid care se afla permanent la guvernare - şi mă refer la UDMR, nu la partidele româneşti", a afirmat Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar a mai spus că se simte "acasă" în Odorheiu Secuiesc, oraş pe care îl iubeşte şi pe care doreşte să îl vadă "capitala regiunii secuieşti, nu numai ca un centru de învăţământ sau cultural, dar şi din punct de vedere economic".

Întrebat dacă s-a gândit la o reconciliere cu autorităţile române, după tensiunile din ultimele zile, Kover Laszlo a spus că ar trebui să se revină la parteneriatul "absolut normal" şi la relaţiile "extraordinare" care au existat între cele două ţări în guvernarea anterioară.

"Deja de câteva ore se poate spune că apele s-au liniştit, nu se mai fac declaraţii care ar tulbura apele şi sunt de acord că acum suntem într-o perioadă de campanile electorală şi fiecare spune lucruri mari, şi de o parte, şi de alta. Dar eu cred că după ce vom trece de aceste alegeri, cu toate că ne pregătim de alegerile parlamentare, este o chemare pentru toată lumea să nu facem declaraţii care pot să aibă nişte urmăriri care ne dor. Şi spun că ar trebui să revenim la parteneriatul absolut normal pe care l-am avut în perioada Guvernului anterior, cu care, şi din punctul de vedere al dimensiunii istorice, se poate spune că au existat relaţii extraordinare", a precizat preşedintele Parlamentului de la Budapesta.

Kover Laszlo a susţinut că atenţia care i s-a acordat cu prilejul vizitelor în România în ultimele două săptămâni este una nemeritată.

"Trebuie să vă spun că pe mine nu m-a durut nicio declaraţie, nici nu merit această prezenţă şi importanţă de care am parte şi din modestie vă spun că nici nu am contat pe această prezenţă. Dacă m-a durut ceva, atunci pot să vă spun că m-a durut spiritul de neîncredere de care am avut parte din partea unor membri ai actualului guvern român, dar pun acest lucru pe seama faptului că probabil este deranjant că aveam relaţii bune cu Guvernul de dinainte", a spus Kover Laszlo.

Întrebat dacă declaraţia de la Odorheiu Secuiesc potrivit căreia Guvernul român a dat dovadă de un comportament "barbar" are vreo legătură cu campania electorală, Kover a afirmat: "În septembrie anul trecut, când am stabilit data reînhumării lui Nyiro Jozsef, era vorba că alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare şi vor avea loc în toamnă şi noi, când am făcut pregătirile, nu am avut idee că va fi campanie electorală. Nu din cauza noastră sau intenţia noastră a devenit act de campanie, ci datorită felului cum a fost primită (intenţia -n.r.)".

Preşedintele Parlamentului ungar se află în judeţul Harghita, unde participă la întâlniri cu reprezentanţii din 13 localităţi ai Partidului Civic Maghiar - al cărui preşedinte de onoare este -, pe care a venit să îi susţină în campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a ajuns în România deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici