Laszlo Tokes: Să continuăm schimbarea de regim. Să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul. Împreună cu românii, să luptăm pentru autonomie în întreaga Transilvanie - FOTO

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, compară revoluţia ungară din 1848 cu cea din România anului 1989 şi spune că trebuie continuată "schimbarea de regim" şi "să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul", reiterând că situaţia demografică a maghiarimii "se poate compara cu cea a tătarilor din Crimeea".

847 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes: Să continuăm schimbarea de regim. Să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul. Împreună cu românii, să luptăm pentru autonomie în întreaga Transilvanie - FOTO

Laszlo Tokes

Tokes: Împreună cu românii, trebuie să luptăm pentru autonomie în întreaga Transilvanie

Preşedintele CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes, i-a îndemnat, sâmbătă, pe maghiari să lupte împreună cu românii pentru autonomie în întreaga Transilvanie, "ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi", el spunând că lupta nu trebuie să fie "unii împotriva altora".

Laszlo Tokes i-a îndemnat pe maghiarii din Ardeal, sâmbătă, într-un discurs ţinut în limba maghiară în faţa celor aproximativ 400 de persoane care au participat la manifestările organizate de PPMT la statuia revoluţionarului paşoptist Szacsvay Imre din Oradea, să continue lupta pentru autonomie, dar nu doar pentru cea a regiunii Partium, ci în întreaga Transilvanie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sărbătoarea de acum are o însemnătate deosebită şi pentru că acest an a fost decretat ca Anul autonomiei pentru Partium, pentru că sărbătorim nu numai trecutul, ci şi prezentul şi viitorul. Războiul nostru de acum îl putem numi bătălia pentru autonomie. Sunt unii care se gândesc doar la secuime şi uită celelalte zone ale Ardealului. Trebuie să vorbim despre tot Ardealul, despre maghiari, dar şi despre români, pentru că împreună cu conaţionalii români trebuie să luptăm pentru autonomia acestei regiuni, ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi", a spus Tokes.

El a afirmat, însă, că maghiarii nu trebuie să lupte pentru autonomie împotriva românilor şi nici invers, ci "împreună".

"Se pune şi acum întrebarea, vrem să fim slugi sau liberi? Dar nu înseamnă să luptăm unii împotriva altora, ci împreună. Acesta este mesajul zilei de azi. Un popor subjugat nu va putea niciodată să fie liber. Dacă pe noi, maghiarii, ne subjugă în România, nu doar pentru noi, ci şi pentru români va fi o îngrădire a libertăţilor", a spus Tokes.

Referindu-se la Revoluţia din 1848, el a susţinut că atunci "asupritorii ne-au întors unii împotriva altora", iar "de atunci situaţia s-a repetat", astfel încât "a trebuit să ne luptăm împotriva ocupaţiei străine, împotriva sovieticilor, apoi a comuniştilor".

"Din păcate, istoria se repetă şi acum. Interesele oculte, private, ne ţin în loc, un guvern neo-comunist ne conduce, care încearcă să îi întoarcă împotriva maghiarilor nu doar pe români, ci şi pe slovaci, pe ucrainieni, iar acum trebuie să suportăm consecinţele", a spus şeful CNMT.

Manifestarea organizată, sâmbătă, de PPMT în centrul municipiului Oradea a durat aproximativ o oră, desfăşurându-se în prezenţa unui singur invitat din Ungaria, consulul Barabas Janos, şi sub supravegherea mai multor echipaje ale Poliţiei Locale Oradea, ale Poliţiei Bihor şi Jandarmeriei Judeţene.

Participanţii nu au scandat lozinci, agitând drapele ale Ungariei, steaguri secuieşti şi steaguri arpadiene.

În Bihor, formaţiunile maghiare sărbătoresc separat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la fel ca în anii trecuţi.

Astfel, UDMR a programat pentru sâmbătă manifestări care au început la ora 15.00 cu depunerea de coroane la monumentul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, apoi la bustul revoluţionarului paşoptist român Nicolae Bălcescu, din parcul cu acelaşi nume. Festivităţile vor continua în centrul oraşului, în Parcul Libertăţii, unde la ora 17.00 este programată depunerea de flori la statuia paşoptistului maghiar Szacsvay Imre. Tot aici vor ţine discursuri prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care va transmite mesajul premierului Victor Ponta, consulul general de la Cluj al Republicii Ungare, care va citi mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, şi, cel mai probabil, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, care va purta, conform tradiţiei ultimilor ani, o uniformă de husari.

Evenimentele organizate de UDMR vor continua cu un marş cu torţe spre Parcul Petofi, unde politicienii Uniunii vor depune flori la bustul poetului Petofi Sandor, seara urmând să se încheie cu un spectacol de folclor maghiar.

Aproximativ 400 de persoane, unele având drapelul Ungariei, steagul secuiesc şi steagul arpadian din secolul X, au participat, sâmbătă, la manifestările organizate de PPMT de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la statuia paşoptistului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii din centrul municipiului Oradea.

Prezent la manifestări, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a declarat jurnaliştilor, în limba română, că doreşte "împăcarea", dar fără a se ascunde "adevărul" conform căruia maghiarii din Transilvania s-au împuţinat din cauza politicii "comuniste şoviniste".

"Mesajul sărbătorii pentru prezent şi viitor este să continuăm schimbarea de regim cum a fost şi în 1848, când a fost nevoie de câteva decenii până s-a ajuns la o libertate mai deplină", a spus Tokes.

El a făcut o paralelă între Revoluţia maghiară din 1848 şi cea anticomunistă din România anului 1989.

"Să nu ne oprim la 1989, să continuăm schimbarea de regim, să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul", a spus şeful CNMT.

Tokes a afirmat, însă, că împăcarea nu înseamnă "să ascundem adevărul" şi că "pentru maghiarii din Transilvania nu este o adevărată împăcare dacă trecem cu vederea realitatea".

"Situaţia noastră, prin starea demografică a maghiarimii, se poate compara cu cea a tătarilor din Crimeea. În urmă cu 20 de ani, aveam un procentaj de 45 (din totalul populaţiei Transilvaniei - n.r.), iar acum am ajuns la 20 la sută. Scăderea este rezultatul unei politici comuniste şoviniste. Este vremea să nu tăcem, să vorbim, cum spune Sfânta Scriptură. Avem toate posibilităţile să vorbim cinstit, fără oportunism. Maghiarii din Oradea au scăzut dintr-o majoritate la o minoritate de 26 la sută. Dacă continuăm aşa, vom dispărea din Oradea, oraş care a fost fondat de Sfântul Rege Ladislau", a spus Tokes.

Întrebat de jurnalişti ce opinie are despre decizia autorităţilor române de a limita accesul în ţară al reprezentanţilor Jobbik, Tokes a ţinut să se delimiteze de partidul considerat extremist în Ungaria, dar şi să critice ceea ce el a numit a fi o reminiscenţă "ceauşistă" a guvernanţilor români.

"Eu nu am de-a face cu Jobbik, nu îi ador, dar asta îmi aduce aminte de era Ceauşescu, când mulţi unguri au fost persona non-grata în România şi asta nu este demn de o democraţie adevărată", a spus Tokes.

Manifestările PPMT de la Oradea au avut un singur invitat din Ungaria, consulul Barabas Janos. În cadrul festivitităţilor, care au cuprins momente artistice, Tokes a ţinut şi un discurs în limba maghiară, fără traducere în limba română.

Europarlamentarul Laszlo Tokes declara, luni, în PE, că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi cerea ajutor UE pentru obţinerea autonomiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici