Laszlo Tokes: Suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta şi tragerea la răspundere a lui Iliescu

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, sâmbătă, că la Bruxelles s-a discutat despre înfiinţarea unui tribunal pentru crimele comunismului, adăugând: "acum suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta şi tragerea la răspundere a lui Ion Iliescu", transmite corespondentul MEDIAFAX.

3061 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes: Suntem aproape de demiterea utecistului Victor Ponta şi tragerea la răspundere a lui Iliescu

Tokes Laszlo (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat, sâmbătă, la o dezbatere care s-a desfăşurat la Timişoara, că în cei 25 de ani de la Revoluţie cei care au luptat în acele zile pentru căderea comunismului s-au îndepărtat unii de alţii.

"În cursul celor 25 de ani de la Revoluţie şi până acum, ne-am îndepărtat unii de alţii, cei care am susţinut schimbul de regim din 1989. Prelegerea mea de astăzi (sâmbătă - n.r.)se numeşte «Fără compromisuri». Faptul că azi se împlinesc 25 de ani de la revoltele studenţeşti dă o importanţă aparte evenimentului. În urmă cu puţină vreme de la acel moment, la Timişoara s-a semnat Proclamaţia. Temerile noastre au fost întemeiate. IoIon Iliescu stat ca o stavilă în faţa aplicării Proclamaţiei. Apoi, în Duminica Orbului, oamenii, două treimi mai exact din cei prezenţi la urne, au votat FSN. A urmat restaurarea puterii comuniste care ţine şi în zilele noastre", a declarat Tokes.

El a spus că în continuare susţine democraţia şi luptă "împotriva puterii retrograde", adăugând că aceia care au înfăptuit crimele comunismului trebuie să răspundă în faţa justiţiei.

Totodată, Laszlo Tokes a anunţat că la Bruxelles s-a discutat despre înfiinţarea unui tribunal penal pentru crimele comunismului din statele europene.

"Crimele şi criminalii comunismului trebuie judecaţi. Victimelor trebuie să li se facă dreptate. Nu putem trece nepăsători pe lângă raportul lui Tismăneanu, pe lângă sacrificiile lui Teodor Mărieş. Acestea ne aduc aminte de responsabilităţile noastre. (…) Acum suntem aproape de demiterea utecistului ViVictor Pontai tragerea la răspundere a lui Ion Iliescu. Luna trecută, la Bruxelles a avut loc o conferinţă despre crimele comunismului. Platforma a propus atunci crearea unui tribunal european care să judece crimele comuniste şi să identifice făptaşii care sunt în viaţă. După atâţia ani de tergiversare există semne că justiţia s-a urnit din loc. Urmează cazul Ion Iliescu. Întrebarea e cât mai ţine situaţia aceasta în care aceiaşi călăi să îi domine pe cei care au avut de suferit din cauza lor în trecut", a spus Laszlo Tokes.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a participat, la invitaţia Societăţii Timişoara, la o dezbatere care a avut loc la împlinirea a 25 de ani de la manifestaţiile din Piaţa Universităţii de la Bucureşti.

Sâmbătă se împlinesc 25 de ani de la cea mai sângeroasă mineriadă, în urma căreia au murit zeci de oameni, dintre care doar şase au fost identificaţi şi recunoscuţi, iar 746 au fost răniţi. La începutul acestui an, în februarie, dosarul Mineriadei a fost redeschis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici