Laufer vorbeşte despre ceea ce nu prevede memorandumul semnat în SUA: Asistăm la încă o ocazie ratată de România

Fostul ministru al Mediului de afaceri Ilan Laufer a declarat, miercuri, că memorandumul semnat între Klaus Iohannis şi Donald Trump nu face referire la ridicarea vizelor pentru cetăţenii români şi nici la aderarea României la OCDE, fiind încă o ocazie ratată pentru români.

1859 afișări
Imaginea articolului Laufer vorbeşte despre ceea ce nu prevede memorandumul semnat în SUA: Asistăm la încă o ocazie ratată de România

Laufer susţine ce nu prevede memorandumul semnat în SUA: Asistăm la încă o ocazie ratată de România

„ Eu înţeleg că România este un partener important pentru SUA, iar într-un parteneriat ,ambele părţi au de câştigat. Am înţeles că SUA se bucură de foarte multă susţinere din partea României şi este foarte bine, dar că să primim şi noi ceva în schimb trebuie să cerem şi să argumentam. Asistăm la încă o ocazie ratată de către România? O ocazie foarte mare să “cerem şi să primim” ceva concret în schimbul susţinerii pe care România o oferă în acest moment Statelor Unite pe atâtea fronturi diferite. Declaraţia comună adoptată de Iohannis şi Trump nu face referire clară la următoarele două puncte foarte importante pentru toţi românii:

-Ridicarea vizelor pentru cetăţenii români prin aceptarea României în -Visa Waiver Program-. După declaraţia Domnului Preşedinte Iohannis consider că nu a existat o discuţie cu argumente în această direcţie. Preşedintele Iohannis trebuie să îl roage pe Preşedintele Trump să creeze un grup de lucru în Congresul american pentru a susţine o derogare în cazul României pentru Viză Waiver program. Suntem foarte aproape de cifrele necesare calificării, iar toate argumentele în favoarea României pot aduce o asemenea derogare în Congresul american. Până când nu se va creă acest grup de lucru, tot ce auziţi sunt poveşti.

-Aderarea României la OCDE. De Statele Unite ale Americii depinde în mare parte aderarea României la OCDE, aderare ce va contribui semnificativ la creşterea economică a României şi la atragerea de noi investii străine către ţara. Domnul Preşedinte Trump este preocupat de continuarea creşterii economice a României şi prin urmare ar trebui să susţină aderarea României la OCDE”, a scris Ilan Laufer, pe Facebook.

Fostul ministru al Mediului de afaceri şi actualul consilier al Vioricăi Dăncilă a declarat că „este important să se bucure toţi românii de parteneriatul nostru strategic cu SUA, indiferent dacă acest lucru înseamă securitate, liberă circulaţie sau relaţii bilaterale economice şi culturale”.

El a adăugat că memorandumul ce face referire la tehnologia 5G este important pentru SUA din punct de vedere economic şi al securităţii cibernetice în regiune şi în luptă economică cu China.

„ Primirea Preşedintelui României la Casă Albă reprezintă fără doar şi poate un moment important pentru parteneriatul strategic dintre România şi SUA. România a demonstrat în ultimii 20 de ani că este un partener de maximă importantă şi încredere pentru Statele Unite ale Americii, iar Preşedintele Statelor Unite apreciază foarte mult relaţia cu România, mai ales că ţara noastră a fost prima care a alocat 2% din PIB pentru apărare , aşa cum ceruse Donald Trump. Cu ocazia vizitei Preşedintelui Iohannis în SUA, Preşedintele Trump cere României să ia o poziţie fermă în ceea ce priveşte “razboiul economic “ în care SUA şi China sunt implicate în acest moment. În urmă acestor cerinţe din partea SUA, se semnează acest momorandum ce face referire la tehnologia 5G. Acest memorandum asumat de România devine de maximă importantă pentru SUA din punct de vedere economic şi al securităţii cibernetice în regiune şi în luptă economică cu China”, se mai arată în postarea de pe Facebook a lui Ilan Laufer.

Totodată, fostul ministru critică atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis faţă de companiile româneşti.

„ Am remarcat că Preşedintele Trump este foarte interesat de potenţialul României din punct de vedere energetic, atât de centrală nucleară de la Cernavodă, cât şi de legea offshore şi de Marea Neagră . În timp ce Donald Trump promovează cu “nume şi prenume” companiile americane , după cum este şi normal în SUA....Preşedintele american nu ştie că în România legea nu permite să rostim “nume şi prenume”. Domnule Preşedinte, această este legislaţia pe care trebuie să o schimbăm dacă vrem mai multe investiţii americane în România. Companiile americane lucrează cu lobbyişti şi o legislaţie simplificată. În România aşa ceva se traduce în “trafic de influenta” ,ceea ce ţine foarte multe investii americane departe de România”, mai spune Laufer.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, că, în cadrul vizitei la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Taguri:
laufer,
memorandum,
sua

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici