Laura Codruţa Kovesi, despre activitatea Parchetului European: Rezultatele credibile vor apărea în doi-trei ani

Laura Codruţa Kovesi, care din luna noiembrie va prelua şefia Parchetului European, a afirmat, într-un interviu pentru agenţia Reuters, că vor exista "aşteptări ridicate" în legătură cu activitatea instituţiei, însă primele "rezultate credibile vor apărea în doi, trei ani".

824 afișări
Imaginea articolului Laura Codruţa Kovesi, despre activitatea Parchetului European: Rezultatele credibile vor apărea în doi-trei ani

Laura Codruţa Kovesi, despre activitatea Parchetului European: Rezultatele credibile vor apărea în doi-trei ani

Magistratul român, care din luna noiembrie îşi începe activitatea ca primul procuror-şef al UE din istorie, a avertizat împotriva aşteptărilor privind obţinerea de rezultate imediate de către Parchetului European, o instituţie ce se va ocupa cu combaterea corupţiei şi fraudelor cu fonduri europene.

"Cred că vor fi aşteptări ridicate în momentul în care instituţia va începe efectiv să lucreze la cazuri", a declarat Laura Codruţa Kovesi, pentru Reuters.

"Însă, cred că oamenii trebuie să înţeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să sosească deciziile finale de la instanţe", a avertizat procurorul-şef european.

"Cu siguranţă va exista presiune - odată ce anchetele încep - asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că persoanele care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici", a explicat Kovesi, adăugând: "Dar sunt extrem de bine pregătită pentru asta, nu sunt deloc îngrijorată de acest lucru".

Kovesi va conduce Parchetul European de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare ţară membră. Anchetele vor fi coordonate de procurori delegaţi la nivel naţional. Numărul acestora va fi hotărât în urma negocierilor cu miniştrii de Justiţie şi procurorii generali din fiecare state UE.

"Este posibil ca, în unele ţări, dorinţa de a avea mai mulţi procurori să fie mai mare, poate că alte state nu vor dori să aibă la fel de mulţi", a afirmat fostul procuror-şef al DNA. "Cu siguranţă, vor exista discuţii şi negocieri pentru a soluţiona această problemă", a completat Kovesi.

"În acest moment, principala mea preocupare este să asigur că instituţia dispune de bugetul şi resursele de care are nevoie pentru a lucra", a explicat procurorul-şef european.

Deşi beneficiază de protecţie, Kovesi a afirmat că va continua să întreprindă activităţile pe care le realiza şi înainte - să meargă în parc sau la sală, să participe la slujbe religioase - adăugând că nu intenţionează să-şi schimbe viaţa la Luxemburg.

"Este pentru ceea ce am candidat, ceea ce mi-am dorit", a subliniat Kovesi.

Uniunea Europeană a pierdut aproape 9 miliarde de euro din cauza fraudelor în perioada 2002-2016, arată un raport de anul acesta al Curţii Europene de Conturi.

Taguri:
ue,
justiţie,
kovesi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici