Lăzăroiu: Pentru perioada următoare o soluţie ar putea fi un premier tehnocrat, cu cabinet politic

Consilierul prezidenţial pe probleme politice, Sebastian Lăzăroiu, afirmă, într-o declaraţie acordată RFI, că un Cabinet format din miniştri politici şi care să fie condus de un premier tehnocrat, cu comepetenţe economice, ar putea fi "o soluţie" pentru perioada următoare.

16 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Pentru perioada următoare o soluţie ar putea fi un premier tehnocrat, cu cabinet politic

Lăzăroiu: Pentru perioada următoare o soluţie ar putea fi un premier tehnocrat, cu cabinet politic (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Noi totuşi am trecut partea dificilă a reformelor, care a impus şi anumite măsuri de austeritate, sigur, nu doar pentru a reforma structurile statului, ci şi pentru a corecta dezechilibrele bugetare. Am depăşit partea cea mai grea. Aici într-adevăr e nevoie într-o asemenea perioadă, cum am avut noi până acum e nevoie de un premier politic, pentru că trebuie să ţii solidară coaliţia aflată la guvernare şi nu e uşor şi asta o poate face doar un premier care are autoritate politică. În perioada care urmează, lucrurile se vor desfăşura mai lin, pentru că marile hopuri au trecut şi toată lumea se aşteaptă acum la o relansare a economiei, ieşirea din recesiune şi începerea creşterii economice", spune consilierul prezidenţial, citat de RFI.

El consideră că un premier independent ar putea fi o soluţie: "Un premier independent poate fi o soluţie pentru această perioadă, pentru că nu mai sunt aceleaşi zguduieli care apar în perioada în care ai sindicate în stradă, lumea e nemulţumită, pe bună dreptate, de măsurile de austeritate şi atunci un tehnocrat care să aibă competenţe economice poate fi o soluţie optimă pentru o perioadă de genul ăsta".

Întrebat ce sprijin politic ar avea un premier independent, Sebastian Lăzăroiu a răspuns: "E de preferat ca miniştrii din Cabinet să rămână din partea partidelor politice aflate în coaliţie şi de aici vine sprijinul politic, de la o asemenea coaliţie, prin miniştrii pe care îi are în Cabinet şi care gestionează portofolii diferite. Premierul tehnocrat poate să fie un manager al acestei echipe, care să aibă viziune asupra modului în care economia se dezvoltă în perioada următoare şi care să coordoneze această echipă. Autoritatea lui nu mai e politică, vine tocmai din expertiza pe care o are, din competenţa economică pe care o are".

Preşedintele Traian Băsescu a discutat acum câteva săptămâni cu liderii PDL despre posibilitatea înlocuirii lui Emil Boc cu un premier independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici