LEGEA ANTIFUMAT: Senatul va muta un bufet pe o terasă, pentru a avea şi spaţiu dedicat fumătorilor

Unul din bufetele Senatului va fi mutat unde există şi o terasă, pentru a se crea un spaţiu dedicat fumătorilor, a anunţat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent.

Share pe Facebook 31302 afişări

Senatul va muta un bufet pe o terasă, pentru a avea şi spaţiu dedicat fumătorilor (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Unul dintre colegii senatori a venit cu o propunere să mutăm unul dintre bufetele pe care le avem din amplasamentul existent acolo unde există şi o terasă, ca să permitem celor care sunt fumători să respecte legea sau să nu încalce legea, mai bine zis", a spus Tăriceanu.

Întrebat dacă bufetul ar putea fi mutat până în data de 16 martie, când intră legea în vigoare, Tăriceanu a spus: "Nu ştiu. Nu mă întrebaţi lucruri de administraţie că nu este de resortul meu să mă ocup de aşa ceva".

De asemenea, Tăriceanu a precizat că nu a fost făcută o evaluare a costurilor, dar că a dat dispoziţie secretariatului general să operaţionalizeze acest lucru.

Senatorul PSD Nicolae Moga, a declarat, luni, că a identificat o soluţie pentru fumătorii din Parlament - amenajarea special pentru ei a curţii interioare a Camerei Deputaţilor, în interior urmând să rămână bufetul pentru nefumători.

''După cum ştiţi, Parlamentul a emis o lege antifumat. Luna viitoare, după ce s-a publicat în Monitorul Oficial, această lege trebuie respectată de toată lumea. Această propunere am făcut-o Biroului Permanent în urma consultărilor cu lucrătorii din Senat, cu o parte din jurnalişti, cu toţi cei care folosesc această clădire, inclusiv senatorii, care au dorit în primul rând să respectăm legea şi să creăm nişte facilităţi prin care să respectăm întru totul prevederile acestei legi'', a declarat Nicolae Moga.

Senatorul PSD a propus Biroului Permanent al Senatului să îl însărcineze pe secretarul general să identifice un loc care să poată deservi fumătorii, dar, în acelaşi timp, să îi protejeze pe nefumători.


''Eu am găsit deja o soluţie, în curtea interioară, dar nu este a Senatului, este a Camerei Deputaţilor. Secretarul general al Senatului va găsi o legătură cu secretarul general al Camerei Deputaţilor (…) Curtea interioară nu este un spaţiu public închis, este un spaţiu public deschis'', a mai explicat senatorul PSD.

Legea antifumat va intra în vigoare pe 16 martie şi prevede că fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Deputaţii nu se grăbesc să găsească o soluţie pentru fumătorii din Parlament

Conducerea Camerei Deputaţilor nu se grăbeşte cu identificarea unui spaţiu destinat fumătorilor din clădirea Parlamentului, în condiţiile în care în Senat au avut loc discuţii pe această temă, fiind identificate mai multe posibile soluţii.

"Nu cred că are nicio legătură poziţionarea bufetului cu fumatul. Bufetul nu este un loc de fumat, bufetul este un loc în care se poate servi masa, în care se poate servi o cafea, un suc şi orice altceva şi nu cred că are legătură cu viciul care este obiectul de reglementare a unei legi privind interdicţia fumatului. Ceea ce prevede legea este să se realizeze în spaţiile închise un spaţiu anume destinat acestei satisfacţii a unei nevoi", a declarat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, întrebat despre decizia Senatului de a muta un bufet pe o terasă special pentru cei care fumează.

El a spus şi o glumă auzită printre colegi. "Am auzit pe cineva că s-a stabilit camera în care se va fuma în clădirea Parlamentului - Camera Deputaţilor. Deci nu are nicio legătură cu treaba aceasta. E posibil să se facă şi un alt bufet acolo", a mai spus Mircovici.

El a mai spus că problema spaţiilor destinate fumătorilor din Palatul Parlamentului nu a fost discutată în Biroul Permanent.

"Ori e o problemă tehnică, ori lumea se va lăsa de fumat", a conchis Mircovici.

Unul din bufetele Senatului va fi mutat unde există şi o terasă, pentru a se crea un spaţiu dedicat fumătorilor, a anunţat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent.

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
LEGEA ANTIFUMAT ,
SENAT ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.