Legea pensiilor sesizată la Curtea Constituţională a României. PNL: Afectează numeroase categorii de pensionari

Partidul Naţional Liberal a sesizat la CCR Legea pensiilor, ”o adevărată ”, precizând că proiectul de lege afectează drepturile fundamentale a mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi în sistemul public de pensii.

1425 afișări
Imaginea articolului Legea pensiilor sesizată la Curtea Constituţională a României. PNL: Afectează numeroase categorii de pensionari

PNL a sesizat la CCR Legea pensiilor: Afectează numeroase categorii de pensionari

„Legea pensiilor în forma adoptată de majoritatea PSD – ALDE reprezintă o adevărată <bombă cu ceas> pentru pensionari care trebuie oprită de către Curtea Constituţională pentru că afectează numeroase drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi majore în sistemul public de pensii. Cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este îngheţarea pensiilor în 2019 pentru că indexarea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD şi ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019. În sesizarea înaintată de Partidul Naţional Liberal alături colegii din USR către Curtea Constituţională au fost evidenţiate mai multe încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale”, a transmis PNL într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit documentului, una dintre prevederile declarate neconstituţionale de PNL vizează condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului.

„Una dintre cele mai aberante şi lipsite de orice temei constituţional prevederi din Legea pensiilor condiţionează dreptul la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă. O astfel de prevedere afectează grav dreptul la pensie al angajatului căruia fără a i se reţine vreo culpă i se impută neplata contribuţiilor sociale datorate de către angajator şi riscă să rămână fără pensie. Potrivit datelor disponibile în prezent, aproape 2 milioane de salariaţi, cei mai mulţi angajaţi ai unor companii de stat, sunt în situaţia în care de-a lungul timpului le-au fost reţinute contribuţiile sociale pentru sistemul public de pensii de către angajator dar nu au fost virate la bugetul asigurărilor sociale de stat. În aceste condiţii, aceştia vor avea de suferit pentru că la finalul stagiului de cotizare vor avea o pensie mai mică din cauza faptului că angajatorii lor nu au plătit contribuţiile sociale reţinute salariatului”, mai transmite PNL.

De asemenea, PNL aminteşte şi de articolul privind persoanele cu dezabbilităţi.

„O altă discriminare nejustificată prevăzută în noua Lege a pensiilor este între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale. În acelaşi timp, este instituită o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situaţii în care persoanele în cauză se pot regăsi în această condiţie nedorită înainte de îndeplinirea stagiului minim de cotizare şi să nu poată beneficia de dreptul la pensie de invaliditate. În textul sesizării Legii pensiilor la Curtea Constituţională se regăsesc şi alte motive de neconstituţionalitate precum cele legate de lipsa de claritate a unor prevederi sau de încălcare a unor norme de tehnică legislativă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 19 decembrie, în calitate de for decizional, proiectul privind sistemul public de pensii.

„Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptaţi”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să îşi cumpere vechime în muncă pentru a ieşi la pensie.

"Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici