Legea privind achiziţia rachetelor Patriot, adoptată de Camera Deputaţilor / Fifor: Până la 1 decembrie intenţionăm să semnăm contractul. România îşi întăreşte capabilităţile de descurajare

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, cu 279 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare.

425 afișări
Imaginea articolului Legea privind achiziţia rachetelor Patriot, adoptată de Camera Deputaţilor / Fifor: Până la 1 decembrie intenţionăm să semnăm contractul. România îşi întăreşte capabilităţile de descurajare

Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor a dat aviz privind legea ce vizează sistemul Patriot

Proiectul de lege a primit, marţi dimineaţă, raport favorabil de la Comisia de resort a Camerei Deputaţilor, după ce, luni, a fost adoptat şi de plenul Senatului, după ce Comisia de apărare din Senat a dat raport favorabil proiectului.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

Membrii Guvernului Tudose au aprobat, în şedinţa din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziţiona şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.

Primul sistem va fi cumpărat până la sfârşitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.

Fifor: Până la 1 decembrie intenţionăm să semnăm contractul pentru primul sistem Patriot

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, marţi, după ce Comisia de resort a Camerei a adoptat Raport favorabil la proiectul de lege privind achiziţia de rachete Patriot, că are în vedere ca până la 1 decembrie să se semneze contractul pentru primul sistem de rachete.

„Concret, până la 1 decembrie ne dorim să putem semna cu Guvernul SUA scrisoarea de acceptare care constituie şi contractul propriu-zis pentru primul sistem, urmând ca în marja următoarelor două săptămâni să facem plata banilor pentru acest contract, plata pentru primul sistem”, a spus Fifor.

El a menţionat că proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot va fi supus marţi votului plenului Camerei, care este for decizional.

„Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Dragnea, ne-a susţinut în permanenţă pentru acest proiect şi am înţeles că azi vom avea şi votul în plenul Camerei. Acest lucru ne ajută ca săptămâna aceasta să închidem partea legislativă a proiectului Patriot, urmând să semnăm contractul cu Guvernul SUA pentru a putea face şi plata. În acest fel, derulând şi celelalte programe, ne încadrăm în cei 2% alocaţi pentru pentru anul acesta MApN”, a spus Fifor.

El a subliniat faptul că în Comisia de Apărare a Camerei s-a adoptat Raport favorabil cu unanimitate de voturi petru acest proiect de lege.

„Am obţinut un vot în unanimitate pentru acest program aprobat deja de plenul Senatului. E dovada că atunci când discutăm de programele majore de înzestrare nu există probleme care ţin de politică, ci există o singură politică, şi aceasta este politica naţională în domeniul apărării”, a spus Fifor.

Fifor, despre Patriot: De astăzi, România îşi întăreşte capabilităţile de apărare şi de descurajare

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, marţi, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot, că, începând de astăzi, România îşi întăreşte capabilităţile de apărare şi de descurajare.

„Cred că este o zi foarte importantă pentru România. De astăzi România îşi întăreşte capabilităţile de apărare şi de descurajare, prin achiziţia unui sistem de apărare cu rază lungă, mă refer la sistemul Patriot”, a subliniat Fifor.

„Prin votul pe care l-a dat Camera Deputaţilor astăzi practic putem semna deja contractul de achiziţie a sistemului Patriot, un contract de la Guvern la Guvern. Sperăm ca această lege să fie promulgată foarte curând astfel încât săptămâna viitoare să putem semna deja aceste documente cu reprezentanţii Guvernului Statelor Unite. După aceea vom intra în procedura de realizare a plăţii şi în graficul pe care ni l-am propus. Până în 15 decembrie sperăm să încheiem această tranzacţie”, a adăugat Fifor.

El a spus că, prin acest vot, România arată că tot ce a promis în ceea ce priveşte parteneriatul strategic cu Statele Unite, dar şi ca membru NATO, se realizează.

„Reuşim să cheltuim acei 2% pe care Parlamentul României l-a aprobat prin bugetul de stat. Totodată, suntem pregătiţi ca anul viitor să continuăm cu achiziţia celui de-al doilea sistem Patriot, dar şi cu mare parte a programelor de înzestrare aprobate de CSAT şi de Parlamentul României”, a menţionat Fifor.

El a arătat că aşteaptă promulgarea legii de către Iohannis.

„Iată, astăzi atingem obiectivul pe care ni l-am propus. Iese legea din Parlament într-un timp record: ieri la Senat, astăzi la Camera Deputaţilor. Aşteptăm ca preşedintele Iohannis să promulge legea şi să semnăm documentele”, a mai spus Fifor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici