Leonard Orban, audiat de Comisia de buget a Parlamentului European pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, va fi audiat, miercuri, la Bruxelles, de Comisia de Buget a Parlamentului European, în vederea obţinerii avizului pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi.

212 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban, audiat de Comisia de buget a Parlamentului European pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi

Leonard Orban (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Audierea lui Orban va avea loc în jurul orei locale 16.00 şi va dura în jur de 30-40 de minute, acesta trebuind să îi convingă pe membrii Comisiei că îndeplineşte condiţiile necesare ocupării postului de membru al Curţii Europene de Conturi de la Luxemburg.

Pentru ocuparea de la 1 ianuarie 2013 a postului respectiv, Orban va trebui să obţină, pe lângă avizul Comisiei, şi un vot favorabil din partea plenului Parlamentului European, acesta urmând a fi dat în următoare sesiune a forului legislativ european, precum şi un aviz din partea Consiliului European.

În vara acestui an, Orban a declarat pentru MEDIAFAX că a acceptat de principiu propunerea premierului Victor Ponta de a prelua din ianuarie 2013 un mandat de şase ani ca membru al Curţii Europene de Conturi, mandat care revine României şi este ocupat din 2007 de judecătorul Ovidiu Ispir.

Premierul Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că după alegerile parlamentare pe care le preconizează să fie câştigate de USL, va propune în noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, urmând ca din 2014 să existe o singură instituţie în domeniu.

El a apreciat că numirea unui astfel de ministru va pregăti infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 să funcţioneze o singură instituţie responsabilă pentru coordonarea autorităţilor de management, adăugând că actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregăteşte să ocupe "o funcţie importantă" la nivelul UE.Premierul a amintit că, în prezent, autorităţile de management funcţionează în subordinea mai multor ministere.

Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbţie pentru cele şapte programe operaţionale era la nivelul de 9,69%, însemnând fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispoziţie României în exerciţiul bugetar european 2007-2014. Ministrul Orban declara la începutul acestui an că obiectivul pentru 2012 este creşterea ratei de absorbţie la 20% şi aducerea în ţară a 6 miliarde de euro, 3,5 miliarde din fondurile pentru coeziune şi 2,5 miliarde de euro din plăţile pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Pentru patru programe operaţionale – transport, mediu, competitivitate şi regional, Comisia Europeană a întrerupt plăţile de la 1 iulie, fiind derulate audituri pentru a se decide dacă acestea vor intra în faza de presuspendare sau vor fi reluate plăţile, deciziile urmând a fi anunţate în perioada următoare. Pentru fiecare dintre aceste patru programe partea română poartă negocieri cu Comisia în vederea stabilirii cuantumului unor corecţii financiare, care însumate se vor situa la “câteva sute de milioane de euro”

De asemenea, programul POSDRU a intrat în faza de presuspendare de la începutul lunii august, fiind aplicată de Comisia European o corecţie financiară definitivă de 25%, însumând peste 75 milioane de euro. O reluare a plăţilor, după remedierea deficienţelor constatate de Comisie la mecanismul de monitorizare şi control al programului, ar putea avea loc în luna decembrie, a estimat ministrul Orban.

Leonard Orban conduce Ministerul Afacerilor Europene de la înfiinţarea acestuia, în septembrie 2011, el fiind succesiv ministru technocrat în guvernele conduse Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta.

Cariera lui Leonard Orban s-a axat, începând din 1993, pe problematica europeană. Printre realizările sale, Orban însuşi menţionează semnarea, în calitate de negociator-şef cu Uniunea Europeană, împreună cu preşedintele României, primul-ministru şi ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, la 25 aprilie 2005, într-o ceremonie desfăşurată în Luxemburg.

Leonard Orban a fost primul comisar european al României după aderarea la UE în ianuarie 2007, funcţie pe care a ocupat-o timp de trei ani.

La 9 martie 2010, Orban a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene, ocazie cu care şi-a reiterat hotărârarea de a nu intra în politică, arătând că nu a fost niciodată membru de partid şi nici nu va fi.

Ulterior, când a fost numit consilier prezidenţial, Orban şi-a reiterat hotărârea de a nu intra în politică. Astfel, la 8 martie 2010, el declara pentru MEDIAFAX că nu este politician, că nu a fost şi nu va fi niciodată membru de partidă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici