Leonard Orban: Comisia Europeană nu va mai prezenta raportul pe MCV în decembrie, ci undeva în ianuarie

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat luni că, din ultimele informaţii deţinute de Guvern, raportul pe MCV nu va mai fi publicat de Comisia Europeană în decembrie, ci "undeva în ianuarie".

311 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Comisia Europeană nu va mai prezenta raportul pe MCV în decembrie, ci undeva în ianuarie

Leonard Orban (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

"E prematur să discutăm despre acest raport. Din informaţiile ultime pe care le avem, raportul nu va veni decât undeva în luna ianuarie. Până în ianuarie se pot întâmpla multe lucruri. Deci este prematur să discutăm despre cum va arăta acest raport", a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă la sediul MAEur.

Comisia Europeană trebuia să prezinte "până la sfârşitul anului" următorul raport pe MCV privind România, potrivit exprimării din ultimul raport din luna iulie, în care erau menţionate şi 11 puncte de îndeplinit de către partea română în privinţa respectării statului de drept.

AFP a informat săptămâna trecută, în contextul discuţiei de la nivelul Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, că următorul raport MCV privind situaţia din România şi Bulgaria va fi publicat în luna ianuarie de către Comisia Europeană.

Potrivit AFP, citând surse diplomatice de la Bruxelles, examinarea cererilor de aderare ale României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost amânată pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autorităţilor acestor două ţări de a îşi respecta obligaţiile.

Problema aderării "se va pune în martie 2013, dar acest lucru nu înseamnă că va fi luată o decizie", a insistat unul dintre diplomaţii europeni citaţi de AFP. Reuniunile ministeriale ale UE vor fi prezidate în perioada respectivă de către Irlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici