Leonard Orban: O aderare graduală la Schengen este maximumul pe care România îl va putea obţine

Consilierul prezidenţial Leonard Orban le-a spus, miercuri, ambasadorilor români că aşteptările României privind aderarea la Spaţiul Schengen trebuie să fie "extrem de prudente" şi că, în opinia sa, o aderare graduală este maximumul pe care România îl va putea obţine.

620 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: O aderare graduală la Schengen este maximumul pe care România îl va putea obţine

Leonard Orban: O aderare graduală la Schengen este maximumul pe care România îl va putea obţine (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Aşteptările noastre trebuie să fie extrem de prudente, să fim foarte clari ce putem obţine maximum şi să nu cumva să încercăm să ne creăm aşteptări care nu vor putea fi realizate", a avertizat Leonard Orban.

Consilierul prezidenţial a apreciat că "o aderare graduală este maximumul pe care România îl va putea obţine".

"Consolidarea guvernanţei Schengen după părerea mea este în interesul nostru fundamental. (...) Este în interesul nostru ca spaţiul Schengen să aibă mai puţine probleme decât are în momentul de faţă, pentru că o parte din rezistenţa care există în momentul de faţă în multe state membre se datorează şi problemelor majore cu care se confruntă spaţiul Schengen", a mai spus Orban.

În ceea ce priveşte MCV, Orban a spus că speră ca la mijlocul anului viitor să poată fi finalizat acest mecanism.

"Este evident că această finalizare nu va fi doar rezultatul unui demers diplomatic, ci în primul rând al continuării reformelor profunde în domeniul judiciar. Este nevoie de voinţă politică la toate nivelurile, astfel încât să putem atinge acest obiectiv. Este nevoie de continuarea reformei în domeniu, este clar că este un efort care va trebui să angreneze toţi actorii instituţionali", a precizat consilierul prezidenţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici