Liber la vânat cormorani. Lupta lui Daea cu aceste păsări din Delta Dunării, continuată în Parlament. Protest al Societăţii de ornitologie

  • Comisiile reunite pentru mediu şi agricultură din Camera Deputaţilor au avizat pozitiv, pe 5 mai, legea care prevede eliminarea cormoranului mare din categoria păsărilor interzise vânătorii.
  • Practic, cormoranul a fost inclus pe lista păsărilor care pot fi vânate în anumite perioade ale anului. Legea urmează să intre la vot final.
  • Societatea Ornitologică Română critică decizia. Pagubele produse de cormorani, acum specie protejată, nu sunt dovedite ştiinţific.
  • Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari din PSD şi doi deputaţi din ALDE, respectiv PMP.
587 afișări
Imaginea articolului Liber la vânat cormorani. Lupta lui Daea cu aceste păsări din Delta Dunării, continuată în Parlament. Protest al Societăţii de ornitologie

(SURSA foto: Societatea Ornitologică Română)

​Societatea Ornitologică Română critică decizia comisiilor reunite pentru mediu şi agricultură din Camera Deputaţilor, din 5 mai, de a aviza pozitiv proiectul de lege care prevede eliminarea cormoranului mare din categoria păsărilor interzise vânătorii şi includerea acestuia pe lista celor care pot fi vânate în anumite perioade ale anului.

Societatea Ornitologică Română spune că modificările aduse legii s-au făcut fără dezbatere publică cu specialiştii, iar propunerile din raportul de modificare a Legii vânătorii nu au avut la bază studii şi documente ştiinţifice care să ateste aşa-zisele pagube produse de cormoranii mari.

Legea a trecut iniţial de Senat în decembrie 2019. Plenul Camerei Superioare a Parlamentului a adoptat atunci modificările legislative cu 60 de voturi „pentru" şi 21 de voturi „împotrivă”.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari din PSD şi doi deputaţi din ALDE, respectiv PMP: Florin Calotă şi Petru Movilă. Aceştia susţin că pagubele provocate de cormorani în sectorul piscicol se ridică la aproximativ 20.000 de tone de peşte/an.

„Considerăm că motivaţiile unor propuneri legislative trebuie justificate cu date şi documente ştiinţifice şi aşteptăm ca aceste documente care au stat la baza realizării motivaţiei să fie făcute publice pentru a putea fi dezbătute. O serie de zone umede exploatate piscicol se află în ariile protejate de interes naţional sau comunitar, vânătoarea la cormoran manifestându-se printr-un deranj nejustificat asupra speciilor protejate pentru care s-au instituit respectivele arii”, a declarat Directorul Executiv al Societăţii Ornitologice Române, Dan Hulea.

În plus, la lucrările comisiilor de specialitate din Parlament nu au fost invitaţi specialişti în domeniu care să îşi expună punctul de vedere şi, mai mult decât atât, lipseşte poziţia Ministerului Mediului cu privire la această propunere legislativă.

Potrivit studiilor efectuate de Societatea Ornitologică Română, populaţia estimată de cormorani mari, la nivelul anului 2013, a fost de 12.000 – 20.000 de perechi în perioada de cuibărit. Alte studii efectuate în România pentru aceeaşi perioadă de către Kiss B.J., în 2013, indică chiar o estimare mai mică, de 13.000 – 15.000 de perechi cuibăritoare pentru această specie, şi o tendinţă de scădere faţă de anul 2007 când populaţia estimată depăşea 17.500 perechi cuibăritoare.

Specia nu este distribuită uniform la nivel naţional nici în timpul sezonului de cuibărit, nici în perioada de pasaj sau iarnă. Coloniile de cuibărit cele mai importante din ţară se găsesc în Delta Dunării şi pe cursul inferior al Dunării. Sunt relativ rar cuibăritoare în Moldova şi excepţional cuibăritoare şi în sudul Transilvaniei. Distribuţia cea mai largă o are în perioadele de pasaj când poate fi întâlnită în special în bazinele hidrografice ale râurilor mari.

Mai mult, majoritatea amenajărilor piscicole din sudul şi sud-estul României reprezintă lacuri naturale care au fost transformate în astfel de amenajări. Păsările ihtiofage, printre care se numără şi cormoranul mare, reprezintă o parte integrantă şi esenţială a ecosistemelor seminaturale. Împuşcarea indivizilor aparţinând acestei specii nu reprezintă o soluţie pe termen mediu şi lung.

Societatea Ornitologică Română solicită oprirea de la adoptare/promulgare în plenul Camerei Deputaţilor (for decizional, în acest caz) a acestor modificări aduse Legii vănătorii, aşa cum reiese din raportul comun al celor două comisii, şi începerea unor dezbateri transparente şi bazate pe date ştiinţifice.

 

Lupta lui Daea şi declaraţia ”cormoranii fac baie în piscină”

În urmă cu un an, în ianuarie 2019, fostul ministrul al Agriculturii din guvernul PSD, Petre Daea, cerea o derogare la Comisia Europeană pentru reducerea efectivelor de cormorani, care susţinea că se ridică la peste 100.000 de exemplare.

Declaraţia lui Daea care a creat amuzament la acel moment a fost ”cormoranii fac baie în piscină, aşa cum urşii bat la geamul românilor, aşa cum urşii au luat-o prin oraşele de munte şi dirijează circulaţia. Trebuie să găsim soluţii să reducem populaţia. Protejăm cormoranul, dar în biodiversitatea aceasta sunt şi peştii”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici