Liberalii iniţiază două moţiuni simple - una pe sănătate, cealaltă pe mediul de afaceri

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, marţi, că liberalii vor depune în aproximativ două săptămâni o moţiune simplă pe sănătate, iar peste o lună vor depune o altă moţiune simplă, privind mediul de afaceri în funcţie de momentul în care vor fi lansate modificările la Codul Fiscal.

17 afișări
Imaginea articolului Liberalii iniţiază două moţiuni simple - una pe sănătate, cealaltă pe mediul de afaceri

Liberalii iniţiază două moţiuni simple - una pe sănătate, cealaltă pe mediul de afaceri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Deputatul PNL a explicat că liberalii au constatat că "bugetul alocat Sănătăţii în anul 2010 nu va ajunge decât cel mai târziu până în luna iunie".

"Am constatat că din acest buget trebuie să se achite şi datoriile anului 2009. Farmaciile din România primesc în luna martie contravaloarea medicamentelor vândute populaţiei în lunile iulie şi august 2009, deci avem farmacii care deja au intrat în faliment sau care se lasă vândute lanţurilor de farmacii pentru că nu mai pot face faţă", a spus Nicolăescu.

El a adăugat că un alt motiv ar fi "problema Institutului Cantacuzino", precizând că liberalii vor să ştie de ce în anul 2009 Ministerul Sănătăţii nu a alocat fondurile pentru a se finaliza investiţia şi astfel Institutul să respecte planul stabilit cu Agenţia Naţională a Medicamentului.

Liberalul a criticat şi intenţia introducerii taxei pe produsele de tip fast-food, care din punctul de vedere al PNL este "o aberaţie", "o împovărare a populaţiei prin creşterea preţurilor la alimente", fiind o modalitate prin care "Ministerul Sănătăţii şi Guvernul să facă rost de bani, dar pe spinarea oamenilor".

"Avem o problemă mare în continuare pe preţul la medicamente, pe modul în care se gestionează acest lucru şi cum se iau nişte bani de la firmele de medicamente şi se aduc înapoi la buget operaţiune care a dus la două consecinţe: nu se mai găsesc medicamente în farmacii pentru că furnizorii nu le-au mai vândut, iar oamenii se îmbolnăvesc mai rău pentru că nu găsesc medicamente", a adăugat fostul ministru al Sănătăţii.

El a subliniat că un alt argument ar fi faptul că "România a început să facă reexport de medicamente", menţionând că 20% din livrările internaţionale către România, au fost "reexportate" în alte ţări din UE şi populaţia românească a rămas fără medicamente.

Întrebat dacă liberalii au în vedere iniţierea altor moţiuni, Nicolăescu a anunţat că PNL va depune încă o moţiune simplă, privind mediul de afaceri, care ar putea fi depusă peste o lună.

"Pentru o moţiune simplă ne mai gândim pentru mediul de afaceri, dar ea se intenţionează a se face cam peste o lună, când aşteptăm - de aceea nici nu ne grăbim - o serie de direcţii ale Ministerului Finanţelor în ceea ce înseamnă modificarea Codului Fiscal şi, în funcţie de aceste direcţii, moţiunea noastră va fi mai repede sau mai târziu", a precizat liberalul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici