Liberalii vor protejarea patrimoniului prin legea securităţii naţionale

Distrugerea patrimoniului ar putea fi considerată ameniţare la adresa secutităţii naţionale, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat, depus de senatorii liberali Puiu Haşotti şi Octavian Motoc.

961 afișări
Imaginea articolului Liberalii vor protejarea patrimoniului prin legea securităţii naţionale

Liberalii vor protejarea patrimoniului prin legea securităţii naţionale (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Senatorii au motivat iniţierea acestui proiect, în expunerea de motive, prin "involuţia internă" în ultimii 20 de ani care a favorizat alterarea, degradarea sau distrugerea, accidentală sau intenţionată a bunurilor de patrimoniu, proliferarea contrabandei cu obiecte de patrimoniu.

De asemenea, Haşotti şi Motoc avertizează că distrugerile moştenirii culturale universale din Irak şi Siria ar putea să se "răspândească" şi consideră că bunurile de patrimoniu naţional constituie o resursă strategică neregenerabilă.

Astfel, senatorii au introdus în legea securităţii naţionale o nouă categorie care constituie o ameninţare la adresa secutităţii naţionale.

"Orice acţiuni sau inacţiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naţionale de securitate din domeniul promovării identităţii naţionale, a prezervării şi valorificării patrimoniului cultural, prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria TEZAUR sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice, grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în zonele de interes naţional aşa cum sunt definite prin O.G. nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional", prevede proiectul de lege.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, fiind în procedură de urgenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici