Lideri ALDE: Cătălin Beciu a vorbit pe persoană fizică, s-a autosuspendat din conducerea partidului/ Cum se justifică politicianul

Unul dintre liderii ALDE, Graţiela Gavrilescu, a declarat pentru MEDIAFAX că vicepreşedintele Cătălin Beciu "a vorbit pe persoană fizică" joi seara, când a susţinut că protestul de miercuri ar fi o manifestaţie nazistă la care au participat nişte ''cretini'' şi ''animale'' care îi provoacă scârbă.

6586 afișări
Imaginea articolului Lideri ALDE: Cătălin Beciu a vorbit pe persoană fizică, s-a autosuspendat din conducerea partidului/ Cum se justifică politicianul

Lider ALDE: Cătălin Beciu a vorbit pe persoană fizică, s-a autosuspendat din conducerea partidului (Imagine: Sebastian Tataru/ Arhiva Mediafax Foto)

Cătălin Beciu: Am folosit o paralelă, mă refeream la faptul că practicile seamănă

Cătălin Beciu, lider al ALDE, care a susţinut pe Facebook că protestul de miercuri din Bucureşti ar fi o "manifestaţie nazistă la care au participat nişte cretini şi animale", a declarat pentru MEDIAFAX că postarea sa a fost "o paralelă legată de nazism, referindu-se la faptul că practicile seamănă.

"Ieri, în momentul în care am folosit acea paralelă legată de nazism, mă refeream la faptul că practicile seamănă. Nu stăteam cu un dicţionar al doctrinelor politice în mână pentru a face o analiză. Eram pe Facebook, unde oamenii scriu uneori când conduc, alteori când stau pe o bancă, alteori în timp ce mănâncă... Nu vorbim de tratate ştiinţifice aici. Dar practica în sine, când nişte oameni ies pe stradă şi strigă la grămadă că grupuri mari de indivizi, vinovaţi sau nu, trebuie să meargă la puşcărie, este în regulă? Mie nu mi se pare. Am de gând să reacţionez de fiecare dată împotriva chestiunii ăsteia. Am înţeles, tonul probabil că nu tot timpul e cel mai fericit", a declarat Cătălin Beciu pentru MEDIAFAX.

El susţine că postarea sa a venit ca reacţie la scandările protestatarilor.

"Oamenii ăia m-au jignit. Unor oameni care m-au jignit le-am răspuns în cel mai privat mediu cu putinţă. (...) Eu încă mai consider Facebook ca fiind un spaţiu privat. Nu mă gândeam că o reacţie absolut firească, cumva, e adevărat - cu erorile de rigoare, pentru că manifestarea aia nu avea de a face cu nazismul, dar nici eu, asimilat ca fiind om politic, nu pot face obiectul scandărilor din stradă, câtă vreme am firmă de 26 de ani, nu am furat în viaţa mea, nu am dat niciodată vreo mită sau nu am luat vreuna, iar oamenii ăia ne spun de-a valma să mergem la puşcărie, să ne ia DNA. E firesc, la un moment dat, să apară şi reacţii mai acide, dar cred că trebuie totuşi privite în context. Câtă vreme e un schimb de replici la nivelul ăsta, cinstit, nu mă pricep cum altfel să răspund. Era vorba şi de mine în scandările alea", a declarat Cătălin Beciu.

El a precizat că îşi menţine opinia potrivit căreia în România nu există închisori, ci lagăre de concentrare, oamenii nefiind pedepsiţi prin privarea de libertate, ci torturaţi.

Cătălin Beciu a mai afirmat că a primit numeroase ameninţări, inclusiv fetiţa sa primind o ameninţare cu moartea.

"Reacţionez, sunt un om viu. Dar nu pot să stau să ascult cum strigă toţi pe la ferestre că sunt corupt, că trebuie să fiu închis eu şi toţi politicienii. Ce e asta? Sau cum facem, am voie doar să primesc, nu am voie să răspund acestor lucruri? Nu vreţi să ştiţi ce limbaj... Am înţeles, oamenii au fost foarte supăraţi că mi-am manifestat scârba. Ok. Poate e un cuvânt tare, pe care, din poziţia aia, nu ar fi trebuit să-l folosesc", a adăugat Beciu.

Lideri ALDE: Cătălin Beciu a vorbit pe persoană fizică, s-a autosuspendat din conducerea partidului

”Dl. Beciu a avorbit pe persoană fizică. Dânsul s-a şi autosuspendat din funcţia de vicepreşedinte ALDE. A vorbit în calitate de cetăţean. Eu nu îmi asum declaraţiile făcute de domnul Beciu şi consider că, poate, a avut un moment de nelinişte”, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele ALDE Gaţiela Gavrilescu.

Ea a apreciat că, probabil, lui Cătălin Beciu i s-au părut inoportune manifestaţiile de protest din ultimele zile.

"Declaraţia, cuvintele în sine, nu au fost unele tocmai oportune. Nu a vorbit în numele ALDE nu avea niciun fel de gir al ALDE să poată lua această atitudine", a conchis liderul ALDE.

"Ieri a avut loc prima manifestaţie nazistă, din ultimii şaptezeci de ani, în România. Au iesit nişte cretini care vor tortură în locul privării de libertate şi lagăre de exterminare în locul închisorii. Mai vor şi încălcarea Constituţiei, care garantează dreptul la demnitate şi la tratament uman. Animalelor, mi-e scârbă de voi. De toţi ăia care aţi fost pe stradă, aseară. Atât de scârbă încât aş ieşi împotriva voastră, tot acolo, în stradă. Doar că vreau să fiu sigur că pot să respect Constituţia, care vă garantează dreptul la viaţă...Astăzi, nu sunt sigur. Fac spume când văd nazişti. Multe spume. Jos Koveşi, Iohannis, Mungiu Micţiunedi si, în general, jos cretinii şi naziştii! Editez: A, ştiu că limbajul nu-i politic. Şi? Sunt om de afaceri", a scris Cătălin Beciu pe Facebook.

Peste două mii de oameni au fost miercuri seara în faţa guvernului, unde au protestat faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor. Protestatarii s-au strâns, iniţial, în Piaţa Universităţii, ulterior deplasându-se către Piaţa Victoriei. Mitinguri au fost şi la Cluj Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi Craiova.

Preşedintele executiv al ALDE, Daniel Barbu, a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Cătălin Beciu, care a catalogat protestul de miercurica fiind o manifestaţie nazistă la care au participat nişte "cretini", Barbu afirmând că are "un interes scăzut" pentru astfel de declaraţii.

"Nu mai urmăresc dezbaterile curente, îmi pare rău. Nu comentez subiectul. Nu ştiu nimic, nu am urmărit. (...) Interesul meu toate aceste probleme este foarte scăzut şi nu am niciun comentariu", a declarat Daniel Barbu, preşedinte executiv al ALDE, la solicitarea MEDIAFAX să comenteze afirmaţiile colegului său.

Vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a susţinut pe Facebook că protestul de miercuri din Bucureşti ar fi o manifestaţie nazistă la care au participat nişte "cretini" şi "animale" care îi provoacă "scârbă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici