Lideri maghiari din Transilvania au refuzat să-l primească pe adversarul lui Viktor Orban: "Păcatul nu s-a prescris"

Opt lideri maghiari locali din Transilvania au refuzat să-l primească pe Péter Márki-Zay în octombrie anul trecut, invocând referendumul din 5 decembrie 2004, privind acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor de peste graniţe, scrie agenţia de presă MTI.

17362 afișări
Imaginea articolului Lideri maghiari din Transilvania au refuzat să-l primească pe adversarul lui Viktor Orban: "Păcatul nu s-a prescris"

Foto: Facebook

Scrisoarea adresată candidatului opoziţiei ungare la funcţia de prim-ministru, Péter Márki-Zay, a fost semnată de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare – Csaba Borboly, Sándor Tamás, Ferenc Péter şi Csaba Pataki -, precum şi de primarii municipiilor de reşedinţă din aceste judeţe, Attila Korodi (Miercurea Ciuc), Árpád Antal (Sfântu Gheorghe), Zoltán Soós (Târgu-Mureş) şi Gábor Kereskényi (Satu Mare).

Conducătorii administraţiilor locale au început scrisoarea lor menţionând că reprezentantul legitim al comunităţii maghiare din Transilvania este Hunor Kelemen, iar dacă forţele de opoziţie acordă atenţie maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei electorale, ar trebui să-l contacteze mai întâi pe el.

Semnatarii au considerat un pas important şi pozitiv faptul că opoziţia maghiară vrea să acorde atenţie şi maghiarilor de peste graniţele Ungariei, deoarece şi ei cred că trebuie să vină vremea când “rănile naţiunii maghiare se vor vindeca şi nimeni nu va mai pune la îndoială apartenenţa la naţiune a maghiarilor de peste graniţe”.

“Totodată menţionăm cu respect că maghiarii din Transilvania nu au uitat referendumul: păcatul săvârşit pe 5 decembrie nu s-a prescris. Suntem dezamăgiţi de faptul că Dumneavoastră credeţi că data de 5 decembrie aparţine deja trecutului. Acest lucru ne arată clar că nu simţiţi greutatea şi semnificaţia acelui referendum în viaţa maghiarilor care trăiesc peste hotare. Am dori să ştiţi că nu am trecut peste acel eveniment şi acest lucru nici nu este posibil atâta timp cât cei care au considerat firească divizarea naţiunii, împreună cu Ferenc Gyurcsány, fac parte din coaliţia de opoziţie”, se arată în scrisoare. În campania referendumului, prim-ministrul de atunci, Ferenc Gyurcsány a susţinut neacordarea cetăţeniei maghiare pentru maghiarii din afara Ungariei, motivând că acordarea cetăţeniei ar favoriza apariţia a 23 milioane de români pe piaţa muncii din Ungaria.

Sursă: MTI, hirado

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici