Video Liderii PSD decid astăzi, în CEx, cine va fi propus premier. UPDATE: Şerban Nicolae, Mihai Fifor, Ecaterina Andronescu, variante expuse de Olguţa Vasilescu/ Stănescu a ieşit din calcul | VIDEO

Liderii PSD se vor reuni marţi, la ora 11.00, în şedinţa CEx, pentru a decide cine va fi propunerea pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi ministru al Apărării în Guvernul Tudose, Mihai Fifor, este cel mai vehiculat nume pentru a fi propus de formaţiunea social-democrată pentru funcţia de premier, au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

4213 afișări

11.10 Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, marţi, că nu îşi doreşte să fie premier şi că, dacă el nu doreşte această funcţie, nici nu se va întâmpla, menţionând că se gândeşte dacă mai rămâne în noul Executiv.

"V-am mai spus încă o dată, nu îmi doresc acest lucru şi nici nu o să se întâmple, e o decizie personală", a declarat Paul Stănescu, la intrarea în sediul PSD.

Întrebat dacă va rămâne în componenţa noului Guvern, vicepremierul Paul Stănescu a precizat că "se gândeşte".

Surse politice au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că preşedintele Klaus Iohannis a respins prima propunere de premier interimar în persoana lui Paul Stănescu, a doua propunere fiind Mihai Fifor, care ar fi şi acceptat de şeful statului.

10.45 Vicepreşedintele PSD Olguţa Vasilescu a precizat, marţi, că Şerban Nicolae, Mihai Fifor şi Ecaterina Andronescu pot fi variante de premier discutate în CExN al PSD, ea excluzând persoana sa, a lui Claudiu Manda, precum şi pe Gabriela Firea.

„Ca variantă, poate să fie Şerban Nicolae, poate să fie Mihai Fifor, poate să fie una dintre doamne, cu excepţia mea şi a Gabrielei Firea, care ne-am exprimat foarte clar că nu ne dorim această funcţie. (...) Ecaterina Andronescu poate să fie variantă”, a spus Olguţa Vasilescu, înaintea CExN al PSD în care se va decide propunerea de premier a PSD, ca urmare a demisiei lui Mihai Tudose.

„Eu nu vreau, nu-mi doresc această funcţie. Nu m-am schimbat de acum 6 luni. Claudiu Manda nu e variantă, nu-şi doreşte”, a mai spus Olguţa Vasilescu,

Ea a spus că îşi doreşte să continue tot ca ministru al Muncii şi în viitorul Guvern.

„Nu va fi o problemă să continui pentru ministerul Muncii”, a spus Olguţa Vasilescu.


Numele lui Fifor a fost vehiculat pentru funcţia de premier, pe lista scurtă, şi atunci când PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu, dar şi când l-a propus pe Mihai Tudose.

O altă variantă de lucru pentru social-democraţi ar fi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării din Guvernul Tudose, Paul Stănescu, au arătat sursele citate. Alt nume vehiculat este cel al vicepreşedintelui PSD Ecaterina Andronescu.

Atât Fifor, cât şi Stănescu, sunt apropiaţi ai liderului PSD Liviu Dragnea.

"Am decis ca mâine (nr. marţi), de la ora 11.00, colegii să revină în CExN, pentru a avea loc o discuţie deschisă, transparentă, şi lungă - dacă e nevoie, pentru a se discuta propuneri pentru funcţia de prim-ministru, în aşa fel încât după această discuţie să avem cât mai puţine motive să ne temem că vom mai ajunge a treia oară în situaţia în care am ajuns astăzi", a declarat Liviu Dragnea, luni, în conferinţă de presă, de după ce la finalul şedinţei CExN s-a supus la vot propunerea ca primul ministru Mihai Tudose să demisioneze.

"O hotărâre adoptată cu 60 de voturi pentru, 4 abţineri, 4 voturi împotrivă şi Mihai Tudose care nu a votat. La începutul şedinţei Mihai Tudose a spus că, dacă CExN îi va cere sa demisioneze, o va face, aşa cum a spus atunci când a fost învestit", a mai spus Dragnea.

Preşedintele PSD a declarat luni că nu va propune marţi, în şedinţa CEx PSD, niciun nume pentru funcţia de premier, dar după discuţii va vota şi îşi va asuma votul.

"Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai acum ci încă cel puţin 10 cazuri. Le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere”, a mai spus Dragnea.

Comitetul Executiv al PSD a votat luni retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunţând în consecinţă că îşi va depune mandatul. Tudose a declarat, luni seara, după şedinţa CEx, că pleacă cu fruntea sus, nu va asigura interimatul şi va rămâne membru de partid.

Demisia lui Tudose ajunge astăzi la Administraţia Prezidenţială

Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat, luni seara, demisia din funcţie, urmând ca o adresă oficială să fie trimisă marţi Administraţiei Prezidenţiale, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

”Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine (marţi - n.r.), o adresă oficială în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, răspunzând la o întrebare legată de posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai numească un premier PSD, că probabil preşedintele nu este fericit de situaţia actuală, dar crede că va respecta majoritatea parlamentară.

"Preşedintele Klaus Iohannis nu este fericit probabil de situaţia în care am ajuns. Cred că preşedintele va respecta însă Constituţia şi majoritatea parlamentară", a declarat Liviu Dragnea, după şedinţa CEx care a decis retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose.

Liderul PSD a declarat că a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu şi va avea marţi o întâlnire cu acesta.

Întrebat dacă PSD este pregătit pentru alegeri anticipate, Dragnea a declarat: "noi suntem de pregătiţi de alegeri oricând dar nu cred că se gândeşte preşedintele la asta".

Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

”Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai precizează în comunicatul Executivului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici