Liderul USR: Un buget al minciunii şi împingerii României în criză

Dan Barna a declarat că bugetul propus pentru acest an este „un buget al minciunii”, care va fi împingerea României în criză. El a adăugat că bugetul este produsul a şase oameni, dintre care trei cu condamnări penale, care au postat o fotografie pe Facebok în timp ce decideau viitorul ţării.

385 afișări
Imaginea articolului Liderul USR: Un buget al minciunii şi împingerii României în criză

Barna: Un buget al minciunii şi împingerii României în criză

„Acest buget este consecinţa fotografiei pe care toată presa a prezentat-o săptămâna trecută cu şase oameni care decideau viitorul României, dintre care trei erau persoane care au condamnări penale. Deci, şase persoane dintre care trei cu condamnări penale au decis acest buget pe care aş vrea să-l numesc un buget al minciunii şi al împingerii României în criză", a declarat preşedintele USR Dan Barna, vineri, într-o conferinţă de presă.

Liderul USR consideră că aberante veniturile pe care este bazat proiectul de buget, fiindcă o creştere de 5,5% nu poate fi realizată.

„În primul rând veniturile pe care se bazează sunt aberante, vorbim de o creştere de 5,5 % în condiţiile în care anul trecut aveam 4 %, în condiţii în care Europa este în stagnare şi în condiţiile în care toată creşterea economică la nivel european e pe tren descendent. Vorbim practic de nişte venituri care nici măcar teoretic nu pot fi realizate şi probabil o creştere de 2, 3 % ar fi una care să şi aibă legătură cu realitatea, dar măsurile fiscale, ordonanţa de urgenţă 114, care efectiv a blocat şi a pulverizat potenţialul de creştere din mediul economic şi vedem numeroase companii şi ştiţi foarte bine sunt numeroase companii care în momentul de faţă îşi mută producţia şi am aflat chiar zilele trecute şi zona de automotive, care se mută spre Ungaria, care se mută spre Serbia pentru că perspectiva din România a devenit volatilă şi complet instabilă, deci şansa de a a putea avea o creştere de 5,5 % este practic inexistentă", a explicat Barna.

Preşedintele USR a acuzat faptul că partidele coaliţiei de guvernare au vrut o creştere din pix a gradului de colectare, însă acest lucru nu este sustenabil.

„Vedem tot în acest proiect de buget că se doreşte o creştere din pix practic a gradului de colectare cu 10% de la 30 la 33% în condiţiile în care gradul real de colectare nu este nici măcar 30% cel declarat a rezulta din şmecherii contabile, cum ar fi introducerea fondurilor europene dintre care unele nici nu au fost plătite în acest indicator. Fără îndoială veniturile care sunt avute în vedere sunt aberante în acest proiect de buget. Cheltuielile, creşterile de cheltuieli sunt practic imposibil de susţinut.

Vorbim în 2019 de creşteri salariale de 28-30% în condiţiile în în şcoli şi spitale în momentul de faţă nu mai sunt bani nici măcar de pixuri şi noi suntem în momentul de faţă în perspectiva unui stat care are salariile duble la stat faţă de mediul privat. Nicăieri în lume nu avem acest tip de abordare a dezvoltării în care statul se lăfăie în el însuşi şi mediul privat se scufundă şi după cum vă spuneam avem relocări de companii foarte importante. La investiţiile publice este o altă fantezie care ne este prezentată de domnul Vâlcov. Dacă aveam în ultmii doi ani un 3% acum ni se promite un 4,6%, în condiţiile în care resurse pentru aceste investiţii dată fiind presiune promisă prin măririle salariale", a conchis liderul USR.

Ministerul Finanţelor a pus, joi, pe site în dezbatere publică, proiectul bugetului de stat pe 2019. Acesta este construit pe un deficit bugetar cash pe anul 2019 de 2,55% din PIB, iar deficitul ESA la 2,57% din PIB.

Bugetul pe 2019 este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 5,5% şi un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, conform raportului privind situaţia macroeconomică. De asemenea, rata anuală a inflaţiei luată în calcul la stabilirea bugetului pentru acest an a fost de 2,8%, apropiat de nivelul de 2,9%, cât prognozează pentru finele acestui an Banca Naţională a României.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri de 164,72 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 254,1 miliarde de lei credite de angajament şi în sumă de 199,58 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 34,85 miliarde de lei.

Proiectul de buget nu va fi adoptat în această săptămână, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, Executivul se va reuni la începutul săptămânii viitoare pentru a definitiva şi adopta proiectul de buget de stat pe acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici