Parlamentul a adoptat, cu modificări, HG privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile. Ce noutăţi au fost introduse

  • Parlamentul a adoptat miercuri după-amiază, cu modificări, Hotărârea de guvern privind starea de alertă.
  • Parlamentarii au decis ca spitalele să treacă din nou în subordinea administraţiei locale, din cea a Ministerului Sănătăţii.
  • De asemenea, Guvernul trebuie să pună la dispoziţie gratuit măşti pentru persoanele defavorizate.
  • În plen, la cererea liberalilor, s-a introdus măsura deschiderii a trei puncte de trecere a frontierei din Arad şi Bihor, după agomeraţia din vămi.
  • Starea de alertă va dura 30 de zile, începând din 18 mai.
22610 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a adoptat, cu modificări, HG privind instituirea stării de alertă pentru 30 de zile. Ce noutăţi au fost introduse

Hotărârea de guvern privind starea de alertă a fost modificată. Noile obligaţii ale Guvernului. Cum se va face carantinarea localităţilor / Votul, la ora 15 în Parlament

UPDATE Din 465 de parlamentari, cu 372 pentru şi 37 împotrivă, HG a fost adoptată.

UPDATE S-a trecut la votul asupra Hotărârii de guvern modificate, cu schimbări, în anexe, legate de ridicarea interdicţiilor de trecere prin vămile Valea lui Mihai, Salonta şi Turnu. Solicitarea a fost făcută de Guvern, după aglomeraţia din vămile de la graniţa cu Ungaria. În consecinţă, cele trei puncte de frontieră din Arad şi Bihor se vor deschide.

UPDATE Tăriceanu revine la microfon, la dezbaterile din plen: Parcă suntem înainte de 90, vă amintesc de o budată: dacă la noi este atât de bine şi la ei atât de rău, de ce la noi e atât de rău, şi la ei e atât de bine?

Mutandis mutandi, de ce am lăsat muncitorii să plece să sprijine economiile străine. Iar, dacă avem creştere econmică de ce nu creştem alocaţiile şi pensiile?

UPDATE Florin Roman (PNL): Se vorbeşte despre o moţiune de cenzură suprapusă peste o criză financiară. PSD a inventat tunurile, plecând de la baronii lui Adrian Năstase, ce bine să nu vorbiţi de funie în casa spânzuratului, când liderii voştri adminsitartivi sunt pe la instanţe fiind acuzaţi de fapte de corupţie. 

Dăm măşti gratuit, bravo, dar pe de altă parte vorbim despre ce facem cu economia, scădem veniturile la buget şi mărim cheltuielile. Mi-e greu să înţeleg cum dvs, Tăriceanu, care sunteţi liberal adevărat, care vorbiţi despre ideile de bază ale UE, sunteţi cot la cot cu cei care spun că nu este bine, unde este justa valoare.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu şi-a scos masca după ce a făcut trimitere la o reglementare a MS prin care la o distanţă de 3 metri se poate renunţa la protecţie.

Călin Popescu Tăriceanu a spus, în Parlament, că legea privind instituirea stării de alertă, deşi a fost modificată de Parlament, tot „rămâne un lup în blană de oaie, adică miroase a stare de urgenţă camuflată”.

„ALDE nu poate accepta ca o ţară să sufere din cauza unor incompetenţi care încă ne guvernează. Să nu uităm că legea care a fost adoptată recent de Parlament, privitoare la starea de alertă, a fost amendată drastic de Parlament, dar tot rămâne un lup în blană de oaie, adică miroase prea tare a stare de urgenţă camuflată”, a spus Tăriceanu, miercuri, în plen.

Tăriceanu a anunţat că ALDE nu va vota Hotărârea de Guvern. El spune că se putea institui stare de alertă doar în zonele roşii, dacă Guvernul şi-ar fi făcut treaba.

„Am ajuns să discutăm despre o nouă stare excepţională, pentru toată ţara, fiindcă Guvernul e incapabil să facă ceea ce o lume întreagă face, anume testeze cu cap, masiv şi să testeze local. Dacă ar fi făcut acest lucru şi n-ar fi fost cu mintea la alegeri, întâi anticipate şi acum cele la termen, astăzi, cred că n-am mai fi fost în această situaţie, cel puţin am fi vorbit de stări de alertă la nivel local, acolo unde s-au identificat focare”

ALDE nu va vota pentru HG, deoarece costurile economice şi democratice sunt mult prea mari, a anunţat Tăriceanu. 

UPDATE Victor Ponta: Alături de colegii mei de la Pro România vom vota împotriva acestei proceduri ciudate, pentru că o hotărâre de guvern nu trece prin Parlament. Nu faceţi decât să daţi puteri mai mari Guvernului Orban (...) care gândeşte cu o minte de miliţian de dinainte de 89, ne amendează, în loc să ne sprijine. Considerăm că este un Guvern ilegitim, pe care trebuie să-l dăm imediat jos, nu să-i dăm puteri mai mari.

UPDATE USR va vota instituirea stării de alertă, pentru că Guvrenul are nevoie de un instrument legal pentru a gestiona criza, a anunţat Dan Barna. 

UPDATE Marcel Ciolacu a solicitat consultarea liderilor de grupuri, după ce senatorul PNL Cătălin Fenechiu a transmis că un act administrativ, cum este HG, nu ar trebui să fie votat de Parlament. ”Dacă încălcăm vreo lege, atunci suspendăm şedinţa”, a spus Ciolacu, însă Florin Roman, liderul de grup al PNL, a solicitat reluarea discuţiilor. 

UPDATE PSD va vota Hotărârea Guvernului, cu modificările aferente şi nu va permite abuzurile

iderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a afirmat că acum, liberalii „plâng pe umerii lui Raed Arafat”, dar până să vină epidemia, ministrul de Interne, Marcel Vela, căuta motive pentru a îl demite. El a criticat Guvernul şi a spus că dacă Guvernul impune obligativitatea de a oferi măşti, ar trebui să le pună la dispoziţie cetăţenilor.

„V-am auzit plângând pe umerii dr.Raed Arafat. Mi-ar fi şi jenă, ţinând cont de faptul că e cunoscut, ştim cu toţii, că acum două luni, trei luni, ministrul Vela cerea rapoarte peste rapoarte şi căuta pretexte pentru a-l demite. Stau şi mă întreb, dacă v-ar fi ieşit acest plan, cine ar fi dus lupta cu acest COVID-19? Cîţu? Vlea? Grindă? Cine o făcea?”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Social-democratul a menţionat că PSD a fost nevoit să intervină asupra proiectului Guvernului.

„A fost necesar să oprim abuzurile grosolane, prin care pensionari care depăşeau cu 2-3 minute ora până la care puteau ieşi din casă, primeau amenzi de 20.000 de lei, două sute de milioane vechi. Probabil că în vilele de protocol, unde locuiesc cei de la Guvern, e foarte mică suma asta”, a argumentat el.

Alfred Simonis a spus că dacă obligi cetăţenii să poatrte mască, trebuie să le pui la dispoziţie persoanelor vulerabile, defavorizate.

„Îl auzeam ce Cîţu cămătaru, că avem o mare creştere economică...astăzi, alt domn spunea că nu ne putem permite avceastă cheltuială cu măştile. Hotărâţi-vă. Avem creştere li avem bani? Sau nu avem?”, a conchis acesta.

Hotărârea de guvern care instituie starea de alertă a trecut prin Comisiile Juridice ale Parlamentului şi a fost din nou modificată. Cele mai importante modificări se referă la obligativitatea guvernului de a pune la dispoziţie măşti pentru persoanele defavorizate.

De asemenea, spitalele trec din nou în subordinea UAT-urilor iar carantinarea localităţilor se va face pe perioada stării de alertă prin Horărâre de Guvern. Iată şi modificările aduse de parlamentari.

 La Anexa nr. 1 după articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31 cu următorul cuprins:

 „Art. 31. - Autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordinea lor, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul  acestor unităţi în condiţiile legii.

 La Anexa nr. 2 articolul 1 punctul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

1.    În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective.

 La Anexa nr. 3 articolul 3 punctele 1 şi 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

1. Menţinerea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice stabilite prin ordine ale  persoanelor legal îndreptăţite şi care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

2. Instituirea carantinei în clădirile, localităţile şi zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre  de Guvern, la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

 La Anexa nr. 3 articolul 1 punctul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:

3. Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a insituţiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole şi/sau concerte, a centrelor şi/sau a căminelor culturale şi a altor instituţii de cultură, inclusiv organizaţii de drept privat, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici