Liviu Avram: CCR dezbate miercuri pe fond contestaţia privind majoritatea cu care este ales primarul

Jurnalistul Liviu Avram anunţă că miercuri judecătorii Constituţionale vor dezbate pe fond sesizarea privind articolul referitor la majoritatea cu care este ales primarul, excepţia fiind ridicată în cel de-al doilea dosar al său, plecat de la Curtea de Apel Bucureşti.

542 afișări
Imaginea articolului Liviu Avram: CCR dezbate miercuri pe fond contestaţia privind majoritatea cu care este ales primarul

Liviu Avram: CCR dezbate miercuri pe fond contestaţia privind majoritatea cu care este ales primarul

''Al doilea dosar în care mi s-a aprobat sesizarea Curţii Constituţionale a sosit abia AZI la Curtea Constituţională, după cum am fost informat de la grefă, deşi a plecat de la Curtea de Apel Bucureşti acum exact o săptămână - după cum aflasem tot oficial de la CAB. Tot de la grefă am mai aflat că dosarul a sosit cu Poşta Română, nu cu vreun serviciu special de curierat sau cu vreun agent procedural. Termenul de judecată a fost fixat pentru miercuri, 11 mai, ora 9.00. Abia acum e de sperat că se va dezbate pe fond articolul privind majoritatea cu care este ales primarul (adică numărul de tururi)'', a scris jurnalistul pe Facebook.

El a subliniat că ''aproape că nu mai contează ce decizie vor lua judecătorii, important e ca intrăm în alegeri cu un răspuns limpede din partea instanţei constituţionale supreme asupra acestei chestiuni litigioase şi controversate''.

''Mi-am luat angajamentul ca de data asta să vorbesc mult mai puţin faţă de precedenta înfăţişare în faţa Curţii Constituţionale, pentru că oricum noi argumente nu mai am de unde să scot", a adăugat Avram.

Judecătorii CCR au respins miercuri în unanimitate sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, a anunţat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

''S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături'', a spus Zegrean.

El a explicat că a fost respinsă şi sesizarea privind articolul 101 pentru că acest articol nu are legătură cu cauza depusă judecăţii. ''În acest dosar se judecă posibilitatea autorului excepţiei de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună. Deci, nu se judecă legea electorală în ansamblul său'', a subliniat preşedintele CCR.

Întrebat dacă alegerile din 5 iunie se vor organiza într-un singur tur, Zegrean a afirmat că din punctul de vedere al CCR acestea rămân într-un singur tur.

''Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine'', a accentuat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici