Liviu Dragnea, dacă Iohannis va refuza propunerea de premier a PSD: "Nu merge. Se poate întâmpla orice"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri într-un interviu acordat Ziarului Financiar că preşedintele Klaus Iohannis nu poate refuza propunerea de premier a social-democraţilor dacă aceştia vor avea majoritate.

6017 afișări
Imaginea articolului  Liviu Dragnea, dacă Iohannis va refuza propunerea de premier a PSD: "Nu merge. Se poate întâmpla orice"

Liviu Dragnea, dacă Iohannis va refuza propunerea de premier a PSD: "Nu merge. Se poate întâmpla orice"

''Noi la Cotroceni vom merge cu o singură opţiune dacă vom avea majoritate. (...) Dacă românii vor vota o anumită configuraţie politică a Parlamentului, care parlamentari vor prezenta o propunere, cum ca preşedinte să vină o majoritate pe care o ai în faţă şi care spune că «ăsta este omul pe care îl vom vota ca premier» şi tu să mergi cu altă propunere pe care să o susţină o minoritate? Este foarte greu asta'', a afirmat Dragnea.

El a precizat că există o decizie a CCR din 2014 care spune că dacă un partid sau o coaliţie de partide au majoritatea, preşedintele nu poate refuza propunerea lor de premier.

"Raţiunea sau spiritul articolului din Constituţie care vorbeşte de negocieri cu partidele în vederea formării Guvernului are logică doar într-o anumită situaţie: dacă rezultatul alegerilor stabileşte o structură politică a Parlamentului care, la final, duce la neşansa de a se constitui o majoritate, adică partidele nu se îneţeleg între ele să facă 50% plus 1. Atunci intervine rolul esenţial al preşedintelui, să îi tot cheme şi să încerce să vadă din discuţia cu fiecare partid care persoană ar avea şansa să strângă o majoritate ca să formeze Guvernul, dar când la preşedinte vine o majoritate şi arată «ăsta e omul în care avem încredere» şi Parlamentul va vota această propunere, ce logică să ai să spui «nu sunt de acord cu asta pentru că vreau eu să pun pe altcineva?»'' , a detaliat liderul PSD.

''Nu merge. Atunci se poate întâmpla orice'', a răspuns Dragnea, întrebat ce va face dacă Iohannis va cere PSD altă nominalizare.

Întrebat ce funcţie vizează după alegeri, el a replicat: ''Preşedinte PSD'', reiterând că despre funcţiile publice se va discuta după 11 decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici