Liviu Dragnea, ironic la adresa patronilor: Îi ajutăm să citească legea contribuţiilor de la stânga la dreapta

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, legat de legea contribuţiilor, că îi va ajuta pe angajatori să citească "de la stânga la dreapta, nu de la dreapta la stânga", motivând că necesitatea legii este aceea de creştere a punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei.

2099 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, ironic la adresa patronilor: Îi ajutăm să citească legea contribuţiilor de la stânga la dreapta

"Îi ajutăm pe angajatori să citească de la stânga la dreapta, nu de la dreapta la stânga. Obiectivul nostru este ca toţi salariaţii să nu aibă salarii mai mici, ci contribuţii mai mari", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că a discutat cu mai mulţi oameni de afaceri pe acest subiect. "Niciun om nu se gândeşte să folosească schimbarea de procedură pentru a diminua salariile angajaţilor".

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să ”îngheţe” salariile brute pentru o perioadă, în timpul căreia asigurările sociale vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (...) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuţ Mişa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

„Nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, preciza Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici