Liviu Dragnea şi-a lansat candidatura la şefia PSD: Nu mi-a fost uşor să iau decizia. Eu sper ca Victor Ponta să mă voteze

Preşedintele interimar al PSD Liviu Dragnea şi-a lansat duminică, la Alexandria, candidatura la şefia PSD, cerând sprijinul organizaţiei Teleorman şi declarând că nu a fost uşor să ia această decizie.

2033 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea şi-a lansat candidatura la şefia PSD: Nu mi-a fost uşor să iau decizia. Eu sper ca Victor Ponta să mă voteze

Liviu Dragnea îşi lansează candidatura duminică, susţinut de peste jumătate dintre filialele PSD

UPDATE - Dragnea speră în votul lui Ponta la Congres: Mi-a spus că mă susţine, înseamnă mult pentru mine

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Alexandria, că speră ca Victor Ponta să-l voteze la alegerile interne din partid şi afirmă că deja a primit asigurări că premierul îl susţine, lucru care înseamnă "foarte mult" pentru el.

"Eu acum sper ca Victor să mă voteze. Mi-a şi spus că mă susţine şi că speră să reuşesc în proiectul ăsta şi că şi el, ca şi alţii, va fi alături de mine şi trebuie să recunosc că poziţia lui înseamnă foarte mult pentru mine", a spus Dragnea.

Preşedintele interimar al PSD a precizat că, împreună cu Victor Ponta, a realizat foarte multe lucruri şi au stat alături mulţi ani.

"Vreau să vă anunţ că m-am hotărât să candidez la preşedinţia PSD şi sper ca după încheierea vorbirii, când o să se supună la vot, să am şi susţinerea dumneavoastră. O recunosc că nu a fost uşor de luat această decizie din mai multe motive. Unul îl ştiţi foarte bine, că se tot vorbeşte la televizor despre el. Unii îmi spun că această decizie a mea poate să reprezinte un risc pentru mine. Îmi asum acest risc", le-a spus Dragnea membrilor PSD din Teleorman, organizaţia pe care o conduce şi de a-l cărei sprijin avea nevoie pentru a putea candida.

Liderul interimar al PSD a spus că vrea să transforme formaţiunea, pentru ca aceasta să ajungă "un factor de stabilitate" în viaţa politică. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Dragnea susţine că PSD trebuie să rezolve anumite probleme, cum ar fi o "clarificare doctrinară". "Eu nu voi mai accepta să existe confuzie între membrii de partid. (...) Vreau ca PSD să fie un partid de stânga, stânga modernă, stânga curată, stânga nouă", a precizat acesta.

Mai mult, Dragnea a susţinut că PSD trebuie să renunţe la luptele inutile de pe scena politică, adăugând că România a pierdut foarte multe "ocazii" în ultimii 10 ani din cauza conflictelor.

Liviu Dragnea le-a transmis social-democraţilor că, dacă doresc să facă politică, trebuie să înţeleagă că nu pot minţi, spunând că, în acest sens, pe el "l-a ajutat şi educaţia". "Nu poţi minţi. În politică nu poţi minţi în speranţa că nu se va afla. Cine nu înţelege asta înseamnă că este degeaba în politică sau trăieşte degeaba în acest sistem", a mai susţinut şeful interimar al partidului.

Dragnea a cerut şi ca regulile în PSD să fie respectate, de la baza până la vârful partidului, criticând atitudinea unor lideri care consideră că pot "să solicite nişte excepţii" dacă au funcţii de conducere.

Social-democratul a mai spus că trebuie promovaţi în funcţii doar oameni cu pregătire, fiind nevoie de un proiect de "gestiune a carierei" în PSD, acuzând politica partidului din trecut.

"Cu sinceritate, sunteţi convinşi că acest partid a propus şi a susţinut, în poziţiile în care avea dreptul să facă asta, cei mai buni oameni? Eu nu cred. Măcar să avem puterea să recunoaştem. De ce? Pentru că în partid nu s-a mai aplecat nimeni asupra gestiunii carierei", a spus acesta.

Liviu Dragnea a criticat din nou şi organizaţia de tineret a PSD, despre care a spus că este doar o copie a organizaţiei mari. "Tineretul Social Democrat cred că trebuie să devină o mişcare de stânga a tinerilor din România. Aici veţi avea întregul meu suport, altfel rămâneţi idem. PSD mare are preşedinte, vicepreşedinţi şi alte funcţii. PSD mic, adică TSD, la fel. Singura diferenţă este vârstă. Nu câştigă nimic aşa", a spus preşedintele interimar al PSD.

La finalul discursului său, Liviu Dragnea a primit, în unanimitate, sprijinul filialei Teleorman pentru candidatura sa la şefia partidului, procedura fiind o formalitate. La eveniment nu au participat alţi lideri PSD.

Dragnea este susţinut deja de cel puţin 26 de filiale PSD, singurul său contracandidat la alegerile din 11 octombrie fiind senatorul Daniel Savu, după retragerile lui Robert Negoiţă şi Șerban Nicolae.

"Aş putea spune că nu se mai pune problema <<dacă>>, ci se pune problema <<când>> (voi face anunţul - n.r.). Duminică, la Conferinţa Judeţeană de la Teleorman, voi face anunţul. Cred că acest anunţ trebuie făcut în organizaţia din care am făcut parte şi din care fac parte şi din care voi face parte întotdeauna şi în judeţul pe care îl iubesc foarte mult", a spus Dragnea, miercuri.

După această declaraţie, 19 organizaţii judeţene ale PSD au anunţat oficial, prin comunicate de presă, că îl susţin pe Liviu Dragnea la şefia partidului, în urma unor decizii luate în forurile locale de conducere. Este vorba despre Sălaj, Hunedoara, Buzău, Argeş, Bihor, Olt, Sibiu, Gorj, Galaţi, Alba, Constanţa, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Călăraşi, Bacău, Caraş-Severin, Arad şiTimiş.

Mai mult, alte şase organizaţii au adoptat, la rândul lor, decizii de susţinere pentru Liviu Dragnea, liderii locali anunţând, pe diverse canale că recomandarea lor pentru membrii PSD este să îl voteze pe actualul lider interimar al partidului. Acestea sunt Mehedinţi, Dâmboviţa, Brăila, Giurgiu, Vaslui şi Dolj.

Liviu Dragnea trebuie să obţină şi sprijinul oficial al organizaţiei din care face parte, PSD Teleorman, potrivit statutului partidului. Liviu Dragnea este preşedintele PSD Teleorman, iar organizaţia îi va acorda, oficial, sprijinul duminică.

Astfel, în total, preşedintele interimar al PSD este susţinut, în acest moment, de 26 de organizaţii.

Mai mult, şi trei filiale de Sector ale PSD şi-au anunţat sprijinul pentru Dragnea: PSD Sector 1, PSD Sector 5 şi PSD Sector 6, însă, potrivit statutului, acestei filiale nu au drept de vot, fiind luată în calcul doar Organizaţia Municipală PSD Bucureşti, al cărui lider este Robert Negoiţă. După retragerea acestuia din cursa pentru şefia partidului, primarul Sectorului 3 a anunţat că îl va susţine pe Liviu Dragnea, însă o decizie formală nu a fost încă luată în forurile de conducere.

Liviu Dragnea are, în acest moment, un singur contracandidat rămas în cursă: senatorul Daniel Savu. Acesta a reuşit să obţină sprijinul organizaţiei din care face parte, PSD Prahova, însă nicio altă filială nu şi-a mai anunţat susţinerea pentru acesta. Potrivit statutului, Savu ar mai avea nevoie de sprijinul a alte 4 organizaţii pentru a putea candida. Data limită pentru depunerea candidaturilor în PSD este 29 septembrie.

Preşedintele interimar al PSD a declarat, joi, că singurul candidat "serios" până în acest moment este Daniel Savu, care a făcut eforturi pentru a primi sprjinul filialelor. "Eu am văzut un singur coleg care şi-a luat în serios anunţul de candidatură, domnul Daniel Savu, şi chiar îl apreciez, care a trimis mail-uri sau scrisori la toate organizaţiile judeţene, spunându-le că vrea să candideze şi întrebându-i dacă îi acordă susţinere", a spus Dragnea.

Reacţia acestuia vine după ce Robert Negoiţă şi Şerban Nicolae şi-au retras candidaturile.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, anunţase marţi că va candida la şefia partidului, spre surprinderea liderilor PSD. Acesta a venit neanunţat la sediul partidului şi a susţinut o conferinţă de presă în care îşi anunţa intenţia, deşi, cu două săptămâni în urmă, declarase că îl sprijină pe Liviu Dragnea. Doar două zile mai târziu, însă, Negoiţă şi-a retras candidatura, declarându-şi din nou susţinerea pentru Dragnea. "Astăzi, colegul meu Liviu Dragnea şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD. În aceste condiţii, îmi retrag intenţia de a candida pentru această funcţie", spune Negoiţă, într-o scurtă înregistrare video postată pe contul său de Facebook. "Fac parte din echipa Liviu Dragnea şi îl susţin împreună cu PSD Bucureşti în acest demers", a adăugat el.

Retragerea a fost comentată ironic de către Dragnea. "Aşa cum am primit şi atacul, aşa primesc şi susţinerea. Pur şi simplu am luat act. (...) Cum am luat act de anunţul candidaturii, aşa am luat act şi de renunţarea la candidatură. Nu am ce să comentez şi nici nu vreau să comentez", a spus Dragnea.

La o zi distanţă, şi senatorul Şerban Nicolae a anunţat că renunţă la demersul de a candida la şefia partidului, criticând organizarea scrutinului, despre care a spus că este "profund viciată". Şerban Nicolae a cerut conducerii PSD să stopeze actualul proces şi să revină la prevederile privind alegerea preşedintelui prin votul delegaţilor la Congres.

Dragnea i-a răspuns ironic şi lui Şerban Nicolae. "E bine să ai şi aşa ceva în partid, că altfel ar fi foarte multă plictiseală. (...) Dacă vor dori, putem să facem şi numiri pentru funcţia de preşedinte. Facem un concurs de scrisori", a spus liderul interimar al PSD.

Liviu Dragnea a respins criticile venite de la membri precum Robert Negoiţă şi Şerban Nicolae, potrivit cărora actualul regulament de alege a preşedintelui PSD este făcut pentru a-l avantaja pe liderul interimar. " "Dacă dumneavoastră sau oricine altcineva crede că eu am construit un regulament care să mă avantajeze pe mine, care n-am nicio şansă în partid, sincer mă faceţi să ies şi eu pe Facebook să fac o declaraţie foarte interesantă", a spus Dragnea, zilele trecute.

Între timp, şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat actualele prevederi, prin care liderul partidului este ales prin vot direct de către toţi membrii PSD. "Eu nu văd cum pot să voteze toţi membrii. Practica în toate partidele din lume şi în istoria noastră, de aceea se convoacă Congrese, pentru că membrii deleagă nişte oameni cu un mandat şi acolo în Congres deliberează şi se pronunţă. Sistemul ăsta, Ceauşescu începuse cândva să facă un fel de recensământ naţional, ca toţi să voteze de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci eu nu ştiu cum anume practic, tehnic, se poate", a spus Ion Iliescu.

Alegerea preşedintelui PSD se va face printr-un scrutin universal, la care vor vota toţi membrii PSD, pe data de 11 octombrie. Este pentru prima dată când social-democraţii folosesc acest sistem pentru a-şi alege liderul. Aproximativ 500.000 de membri vor fi aşteptaţi la acest scrutin. Organizaţiile locale ale PSD vor organiza în fiecare sat, comună şi oraş unde există membri înscrişi oficial secţii de vot. Acestea vor fi amplasate în sediile de partid, acolo unde există, sau în Primării şi cămine culturale, în localităţile în care autorităţile locale vor permite acest lucru. Dacă nu pot fi găsite astfel de locaţii, regulamentul prevede că secţiile de votare pot fi amplasate şi în locuinţele şefilor de organizaţii locale.

Acest sistem înlocuieşte sistemul tradiţional, prin care preşedintele partidului este ales prin votul delegaţilor de la Congres, care primesc mandat din partea organizaţiilor locale. Astfel, deciziile filialelor PSD prin care îşi anunţă sprijinul pentru un candidat sau altul au rol de recomandare pentru membrii PSD.

După alegerea preşedintelui PSD, pe 11 octombrie, va fi organizat şi un Congres, pe data de 18 octombrie, unde vor fi alese restul funcţiilor din conducerea partidului, respectiv preşedintele executiv şi vicepreşedinţii, precum şi alte funcţii precum secretarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici