Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, în funcţie în perioada analizării tezei de doctorat a şefei DNA: Nu am nicio emoţie, voi declara ce am mai declarat

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, cel care a schimbat în 2012 componenţa Consiliului Naţional de Etică, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu are nicio emoţie după acuzaţiile aduse de deputatul Sebastian Ghiţă în ceea ce priveşte teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

3320 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, în funcţie în perioada analizării tezei de doctorat a şefei DNA: Nu am nicio emoţie, voi declara ce am mai declarat

Liviu Pop, după autodenunţul lui Ghiţă: Nu am nicio emoţie, voi declara ce am mai declarat

"Nu are cum să mă implice autodenunţul lui Sebastian Ghiţă pentru că eu ceea ce am făcut atunci, în mai 2012, a fost în baza slabei activităţi a Consiliului Naţional de Etică. Am cerut universităţilor propuneri pentru un nou Consiliu de Etică, Consiliu care a intrat în funcţiune în perioada aceea. Iar principalul lucru pentru care am înlocuit membrii Consiliului au fost întârzierile inexplicabile la petiţiile care erau înregistrate. Nici pe ministrul care a urmat după mine nu cred că are cum să îl implice, pentru că «mingea» este acolo, în zona comisiilor de specialitate şi a Consiliului, unde sunt specialişti, iar ministrul nu are ce să facă. (...) Nu am nicio emoţie, tot ce ştiu am declarat din 2012, de când am fost acuzat că am schimbat. Nu am nimic în plus de declarat. Dacă mă cheamă, mă duc să declar acelaşi lucru pe care l-am declarat în 2012 şi ori de câte ori am fost întrebat de subiectul acesta al comisiilor de etică", a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei.

Liviu Pop este cel care a schimbat în 2012, prin ordin de ministru, componenţa Consiliului Naţional de Etică, chiar înainte ca acesta să se pronunţe în cazul Ioan Mang. Această comisie funcţiona în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică care se afla în subordinea Ministerului Educaţiei condus la acea vreme de Liviu Pop. Potrivit legislaţiei, Consiliul Naţional de Etică era cel care delibera în cazurile de plagiat şi a fost cel care a dat verdictul de neplagiat în cazul fostului premier Victor Ponta şi, o săptămână mai târziu, şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Parlamentarul susţine că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

"În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (...) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat.

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor", a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici