Lucian Duţă despre trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii: Aştept un document oficial

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că nu vrea să facă niciun comentariu privind trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii până nu va exista un document oficial în acest sens.

416 afișări
Imaginea articolului Lucian Duţă despre trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii: Aştept un document oficial

Lucian Duţă despre trecerea CNAS în coordonarea Ministerului Sănătăţii: Aştept un document oficial (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu pot să comentez declaraţia UDMR referitoare la coordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către Ministerul Sănătăţii până nu există un document oficial în acest sens", a spus Lucian Duţă.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost creată în 1999 şi atunci era în subordinea Ministerului Sănătăţii. În 2006, prin Legea 95, ea a devenit autonomă şi a trecut în coordonarea Executivului.

În urmă cu un an, ministrul Sănătăţii Cseke Attila declara că va propune Guvernului trecerea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, instituţie care răspunde pentru politica de sănătate.

"Logic şi corect ar fi trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii. Spun asta pentru că Ministerul Sănătăţii răspunde pentru politicile naţionale de sănătate, dar fără pârghiile financiare, întrucât acestea sunt la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", preciza atunci Cseke Attila

El mai spunea că degeaba ministerul încearcă să dezvolte politici cât mai aproape de nevoile pacientului dacă banii sunt la CNAS.

Potrivit ministrului Cseke Attila, preşedintele CNAS ar fi urmat să fie secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

UDMR îl propune pe Ritli Ladislau pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, anunţă Uniunea, precizând că împreună cu PDL s-a ajuns la un consens, respectiv ca CNAS să fie "coordonată" de Ministerul Sănătăţii.

"După demisia domnului Cseke Attila din funcţia de ministru al sănătăţii, Uniunea Democrată Maghiară din România îl propune pe domnul Ritli Ladislau în fruntea Ministerului", anunţă UDMR într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, "după consultările cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coaliţiei au ajuns la un consens, şi anume Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să fie coordonată de Ministerului Sănătăţii, pentru că în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu".

Uniunea Democrată Maghiară din România îi mulţumeşte încă o dată lui Cseke Attila pentru efortul şi munca depusă ca ministru şi are convingerea că reformele iniţiate de acesta în sistemul sanitar vor fi continuate.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat încă din 8 august că Ritli Ladislau ar putea fi nominalizat de UDMR pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, după demisia lui Cseke Attila. Ritli Ladislau a fost propus pentru conducerea Ministerului Sănătăţii de către organizaţia Bihor a UDMR.

Ritli Ladislau declara atunci pentru MEDIAFAX că, dacă va fi numit în funcţie, priorităţile sale vor fi continuarea proiectelor începute de Cseke Attila, normalizarea relaţiei dintre minister şi CNAS, precum şi îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici