Lucrările Camerei, suspendate după o dispută putere-opoziţie pe legea lui Preda privind securitatea. Legea va fi dezbătută mâine în plen

Lucrările Camerei Deputaţilor au fost suspendate, miercuri, până la ora 12.30, după ce reprezentanţii opoziţiei s-au certat cu preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), nemulţumiţi că acesta nu a permis dezbaterea proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda pe tema securităţii naţionale.

174 afișări
Imaginea articolului Lucrările Camerei, suspendate după o dispută putere-opoziţie pe legea lui Preda privind securitatea. Legea va fi dezbătută mâine în plen

Lucrările Camerei, suspendate după o dispută putere-opoziţie pe legea lui Preda privind securitatea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

Deputaţii au decis, miercuri, cu 193 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 6 abţineri, ca joi, la ora 09.00, Camera Deputaţilor să înceapă dezbaterea în plen a proiectului de lege iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională.

Decizia a fost luată la insistenţa reprezentanţilor opoziţiei, care au arătat că proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda conţine prevederi care ar încălca drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi, din acest motiv, trebuie să fie dezbătută în plenul camerei şi nu adoptată tacit.

Oltean a amânat dezbaterea pe motiv că la lucrările Camerei nu a fost prezent iniţiatorul proiectului de lege, Cezar Preda. Timp de o oră, Ioan Oltean le-a spus deputaţilor că Cezar Preda "este pe drum" şi va ajunge la lucrările Camerei. "Vă rog să aveţi puţintică răbdare", a afirmat Oltean.

Liderul PDL a fost criticat de opoziţie, dar şi de liderul UDMR Mate Andras, pentru că nu a permis dezbaterea proiectului de lege, deşi plenul a decis prin vot ca această dezbatere să aibă loc.

"Domnule preşedinte de şedinţă, dacă un deputat nu vine la serviciu, cum este cazul domnului Cezar Preda şi are un proiect de lege, Camera stă şi aşteaptă ca acel deputat să se spele pe dinţi , să se spele pe picioare să se încheie la nasturi şi camera stă şi aşteaptă? E un abuz din partea dumneavoastră", a spus viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu.

"Nu putem aştepta amânarea dezbaterii, putem ajunge la precedente periculoase. Trebuie să trecem la vot", a spus Mate Andras.

Şi liberalul Ludovic Orban l-a acuzat pe Oltean că a încălcat Regulamentul Camerei. Deputatul PNL a ameninţat că nu pleacă de la tribună până când preşedintele de şedinţă nu începe dezbaterea proiectului lui Preda.

"Să acceptăm un asemenea comportament înseamnă să fim complici la încălcarea democraţiei, să-i lăsăm pe domnii Cezar Preda, Traian Băsescu să legifereze şi să acceptăm ca seuriştii să ne ancheteze direct", a adăugat Orban.

Refuzul lui Orban de a pleca de la tribună l-a făcut pe Oltean să suspende lucrările Camerei Deputaţilor până la ora 12.30.

Proiectul de lege iniţiat de Cezar Preda a fost criticat de opoziţie, care doreşte eliminarea unor prevederi care, în opinia reprezentanţilor PSD şi PNL, ar limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Singurii care nu au dorit dezbaterea proiectului au fost deputaţii PDL, poziţie exprimată de Mircea Toader.

În absenţa unei dezbateri a proiectului până la 3 noimebrie, acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va fi trimis Senatului.

Cezar Preda: Ştiam că PNL va face circ în plen, am spus că eu nu particip la aşa ceva

"Domnul Orban şi alţi reprezentanţi ai PNL şi-au propus să facă circ, nu de ieri, de azi, ci de la anunţarea proiectului meu de lege. Eu la circul acesta ieftin nu particip. Îmi respect colegii şi deplâng modul în care anumiţi parlamentari ai PNL fac politică şi nu doresc un stat puternic şi civilizat, ci vor o societate care trăieşte doar din speculaţii şi politicianism", a precizat Cezar Preda pentru MEDIAFAX.

El a spus că le cere celor care se opun proiectului lui de lege să îi aducă "argumente juridice".

Cezar Preda a mai spus că a fost, miercuri, o jumătate de oră la Parlament, după care a plecat spre aeroport pentru a ajunge la Kiev, la o reuniune a Consiliului Europei.

"Ştiam că reprezentanţii PNL pregătesc un circ şi am spus că eu nu particip la aşa ceva", a adăugat Preda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici