Ludovic Orban demisionează din funcţia de deputat. PNL propune demisia parlamentarilor USL, urmează discuţii cu partenerii din Uniune

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că parlamentarii liberali doresc, după ce puterea a refuzat declanşarea de anticipate, ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii, el precizând că vor urma discuţii cu partenerii din Uniune, înainte de hotărârea finală.

2245 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban demisionează din funcţia de deputat. PNL propune demisia parlamentarilor USL, urmează discuţii cu partenerii din Uniune

Ludovic Orban (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Crin Antonescu a declarat, luni, că deputatul liberal Ludivic Orban şi-a scris demisia din Parlament şi i-a încredinţat-o în calitate de preşedinte al partidului, mandatându-l să o anunţe public, el precizând că va face acest lucru când USL va lua o decizie oficială în acest sens.

"În legătură cu decizile - Ludovic Orban a fost primul. După aceea mai mulţi colegi au făcut acelaşi lucru. A scris o demisie din Parlament, pe care nu a produs-o, deci nu a demisionat ca atare, ci mi-a încredinţat-o în calitate de preşedinte al partidului mandatându-mă să o folosesc, să o produc, să o anunţ public atunci când va fi cazul. Când vom lua o decizie oficială, toată opoziţia, o voi face", a spus Antonescu.

  • Şi deputatul PNL Teodor Atanasiu şi-a scris demisia, alături de "zeci" de colegi

Deputatul PNL de Alba Teodor Atanasiu a declarat, luni seară, că şi-a scris demisia din Parlament, alături de "zeci de parlamentari liberali", care nu vor ca prin prezenţa lor în legislativ să arate că "ar mai exista democraţie în România".

Atanasiu a declarat că a decis, în urma întâlnirii grupurilor parlamentare ale PNL cu conducerea partidului, să îşi scrie demisia din Parlament, ca reacţie la faptul că puterea "a refuzat toate punţile de legătură" pe care opoziţia a încercat să le deschidă pentru a găsi o soluţie pentru scoaterea României din impasul politic în care se află.

"În aceste condiţii, considerăm că singura variantă este să renunţăm la a gira o putere care nu mai are nicio treabă cu democraţia. Nu vrem să arătăm că prin prezenţa noastră în Parlament ar mai exista democraţie în România", a spus Atanasiu.

Întrebat câţi dintre colegii săi şi-au scris demisiile, Atanasiu a răspuns că a văzut făcând acest lucru foarte mulţi colegi de partid, "câteva zeci".

El a adăugat că liberalii se vor retrage din Parlament împreună cu reprezentanţii USL, Crin Antonescu fiind mandatat să discute acest lucru.

Întrebat ce ar urma după demisii, Teodor Atanasiu a răspuns că, în mod normal, alegeri anticipate, însă a afirmat că nu se aşteaptă la acest lucru de la actuala putere.

"În mod normal, dacă am avea o putere responsabilă, ar trebui să urmeze alegeri anticipate. Cunoscându-i pe cei de la PDL, care se ţin cu dinţii de putere, probabil că îşi vor continua activitatea parlamentară ca şi cum în stradă nu se întâmplă nimic, în Parlament ar fi, conform unui parlament democratic, putere şi opoziţie, iar ei îşi vor vedea de treabă, îşi vor vota legile lor, cum vor ei, aşa cum au făcut şi până acum", a conchis Atanasiu.

  • Deputatul PNL Horia Cristian: Mi-am scris demisia din Parlament, alături de 20 de parlamentari

Deputatul PNL de Timiş Horia Cristian a declarat, luni seară, corespondentului MEDIAFAX, că şi-a scris demisia din Parlament şi a depus-o la biroul liderului de partid Crin Antonescu, alături de alţi circa 20 de parlamentari liberali.

Cristian a declarat că, împreună cu alţi 20 de parlamentari liberali, şi-a scris demisia din Parlament, documentul fiind depus la biroul lui Crin Antonescu.

"Mi-am scris demisia din Parlament şi am pus-o pe masa domnului Crin Antonescu. Această demisie are, însă, valoare doar dacă toată opoziţia va face la fel. Împreună cu mine şi-au mai depus demisiile aproximativ 20 de parlamentari din grupul liberal. Prin acest gest vreau să se facă diferenţa foarte limpede între ceea ce înseamnă omul politic Horia Cristian şi ceea ce înseamnă om politic din actuala putere. Dacă nu facem alegeri anticipate, va însema sfârşitul României", a spus Cristian.

  • Antonescu: PNL propune demisia parlamentarilor USL, urmează discuţii cu partenerii din Uniune

"Din ce am discutat deocamdată în această seară se poate degaja, şi sunt mandatat să comunic acest lucru, un consens în legătură nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinţa parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament şi a nu reveni decât atunci când vom reveni prin votul românilor chemaţi la urne", a spus Antonescu.

El a precizat că aceasta nu este o decizie luată, având în vedere că PNL face parte dintr-o coaliţie politică.

"Vom discuta cu partenerii noştri din PSD, din PC, şi vom încerca a găsim o soluţie comună. Noi ne-am dori să fie aceasta", a spus Antonescu.

Liderul PNL a spus că vor avea loc discuţii în perioada următoare cu reprezentanţii societăţii civile care sunt implicaţi în găsirea soluţii şi se va încerca să se consulte opinia publică.

Antonescu a spus că Parlamentul actual este ilegal, dar este de multă vreme profund ilegitim, iar decizia demisiei priveşte separarea definitivă a apelor în politica românească în faţa opiniei publice româneşti.

"Nu suntem toţi al fel, nu suntem noi, aici, împreună cu Emil Boc, cu Traian Băsescu, cu Elena Udrea şi cu toţi ceilalţi acoliţi ai lor şi românii în altă parte, în stradă, în frig, în protest", a spus Antonescu.

El a spus că luni seară i s-au prezentat mai multe demisii sau mai multe intenţii ale parlamentarilor liberali în acest sens.

Liderul PNL a admis că există păreri şi într-un sens şi în altul .

"La urmă, noi am decis, cel puţin în acest moment, că dorim să facem aşa cum am spus şi asta va fi o decizie consensuală şi urmată de toată lumea, în ce ne priveşte", a spus Antonescu.

  • Mai mulţi parlamentari PNL i-au trasmis lui Antonescu disponibilitatea de a demisiona

Anterior, surse liberale declaraseră pentru MEDIAFAX, că mai mulţi parlamentari liberali i-au transmis preşedintelui PNL, Crin Antonescu, disponibilitatea de a demisiona din Parlament.

Printre cei care şi-au arătat disponibilitatea de a demisiona se numără şi senatorul Mircea Diaconu, potrivit surselor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici