Ludovic Orban, despre ordonanţa privind salariile demnitarilor: "Au pus carul înaintea boilor"

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că majorarea indemnizaţiilor demnitarilor ar fi trebuit să se dispună nu printr-o ordonanţă de Guvern, ci prin legea salarizării pe care premierul Victor Ponta şi-a asumat-o încă de acum trei ani.

326 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban, despre ordonanţa privind salariile demnitarilor: "Au pus carul înaintea boilor"

Ludovic Orban, despre ordonanţa privind salariile demnitarilor: "Au pus carul înaintea boilor" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Guvernul Ponta, prin ordonanţa de urgenţă privind majorarea indemnizaţiilor a 48 de categorii de demnitari, a pus carul în faţa boilor", a declarat liderl deputaţilor PNL, Ludovic Orban, afirmând, totodată că Victor Ponta "minte cu neruşinare".

Ludovic Orban reaminteşte faptul că ordonanţa a fost iniţiată de Rovana Plumb, ministrul Muncii, şi cea care a preluat conducerea interimară a PSD, pe parcursul spitalizării lui Victor Ponta, în Turcia; fiind avizată de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi „favoritul Curţii”, Orlando Teodorovici, iar cel care a condus şedinţa de Guvern a fost nimeni altul decât generalul GGabriel Oprea cel căruia Victor Ponta i-a cedat conducerea interimară a Guvernului.

"Dacă vrea să fie crezut, în continuare, de către electorat, Victor Ponta are o singură variantă, să revoce din funcţie toţi miniştrii implicaţi în adoptarea ordonanţei privind creşterea indemnizaţiilor demnitarilor", a mai afirmat Ludovic Orban, precizând că somează Guvernul să adopte o lege a salarizării care să răspundă nevoilor tuturor bugetarilor şi doar unor anumite categorii de bugetari.

Deputatul PNL a precizat că actuala lege a salarizării este, în prezent, doar parţial aplicată, din cauza faptului că multe articole din actul normativ nu sunt în vigoare şi a declarat că modificarea legii trebuie să facă obiectul unei dezbateri ample şi „fără grabă”.

Joi seară, premierul Victor Ponta a avut o intervenţie telefonică la B1 TV, unde a anunţat că el nu a fost de acord cu această creştere şi că ştia însă că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis. Ponta declara că va bloca ordonanţa, afirmaţiile sale declanşând o întreagă polemică între premier, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Iohannis spune, în mesajul de pe Facebook, că în ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul despre salariile demnitarilor, la iniţiativa acestuia, arătând că nu poate accepta că ”un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul îşi propune să revină asupra ei”.

”În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la iniţiativa acestuia. Subscriu ideii că remuneraţia demnitarilor trebuie să reflecte importanţa lor în stat şi că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonaţi. Aceasta este o chestiune de principiu. Înţeleg şi reacţia oamenilor care aşteaptă performanţă din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reaşezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce priveşte modalităţile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului şi Parlamentului”, afirmă şeful statului.

El mai spune că nu poate accepta însă că ”un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul îşi propune să revină asupra ei”.

”Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul îşi propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerenţă a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcţional”, adaugă preşedintele.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Gabriel Oprea a discutat despre majorarea salariilor demnitarilor cu preşedintele Klaus Iohannis, care a fost de acord, dar nu a vorbit cu cine trebuie, pentru că "celălalt preşedinte al României", consilierul prezidenţial Dan Mihalache, nu este de acord.

"Domnul Oprea, ca întotdeaua a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ţinut de cuvânt, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate, n-a vorbit cu cine trebuie. A vorbit cu domnul Iohannis, care de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, am auzit ieri, celălalt preşedinte al României, domnul Mihalache, că nu e de acord. Deci, decizia e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi funcţionarii", a spus Ponta, solicitat de presă să clarifice situaţia ordonanţei aprobate de fostul premier interimar Gabriel Oprea.

Ponta a admis că a fost informat miercuri înainte de şedinţă cu privire la ordonanţă, dar a precizat că nu a fost de acord cu ea. "Am zis nu!", a fost categoric premierul.
El a adăugat că nu este de acord cu majorarea salariilor demnitarilor în acest moment, ci o o dată cu toţi ceilalţi bugetari.

Gabriel Oprea a declarat, vineri, că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta”, el spunând că Ponta şi Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că preşedintele va susţine ordonanţa.

”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru MEDIAFAX.

El a spus că miercuri dimineaţă, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanţa, iar premierul ”a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ”.

”Miercuri dimineaţa, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere - iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a mai afirmat Oprea.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcţia de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici