Macovei: Aveţi grijă de ANI! Din 2005, ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia

Vicepreşedintele PDL Monica Macovei, iniţiatoarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Integritate, atrage atenţia că amendamentele UDMR la Legea ANI golesc de conţinut instituţia, ea atrăgând atenţia că, din 2005, "ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia".

624 afișări
Imaginea articolului Macovei: Aveţi grijă de ANI! Din 2005, ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia

Monica Macovei (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Propunerile deputatului UDMR Marton Arpad golesc de conţinut Agenţia Naţională de Integritate", scrie Macovei într-o postare pe blogul său intitulată "Aveţi grijă de ANI!".

Monica Macovei precizează că, de fapt, UDMR vrea ca: opinia publică să nu ştie nimic despre averile şi conflicte de interese ale candidaţilor în perioada alegerilor; declaraţiile de avere să nu mai fi publice, pe site-ul ANI; inspectorii de integritate să nu mai primească informaţii de la alte instituţii ale statului, deci să nu mai poată verifica averile şi nici realitatea celor scrise în declaraţii; contractele încheiate în situaţii de conflict de interese să nu mai poată fi anulate, adică, dacă un primar sau un ministru face un contract pe bani publici cu firma mamei, acel contract să rămână în vigoare.

"În astfel de momente, să ne aducem aminte că UDMR s-a opus în februarie 2005, în Guvern, adoptării declaraţiilor de avere detaliate şi publice, că UDMR s-a opus luni de zile, în 2006, tot în Guvern, adoptării legii ANI şi a contribuit, în Parlament, la respingerea, în 2006, a ordonanţei de înfiinţare a DNA (salvată de Preşedinte care a retrimis legea în Parlament). Pe scurt, ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia", adaugă Macovei.

Ea precizează că a citit "cu îngrijorare" relatările de presă privind condiţiile pe care le-ar pune UDMR pentru votarea unor legi din justiţie.

"Reamintesc UDMR că una din cele 4 conditionalităţi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) priveşte chiar Agenţia Naţională de Integritate: «înfiinţarea unei agenţii de integritate cu responsabilităţi în verificarea proprietăţilor şi a potenţialelor conflicte de interese şi emiterea de decizii obligatorii pe baza cărora pot fi luate sancţiuni descurajante». Adoptarea propunerilor deputatului UDMR - contrare cerinţelor Comisiei Europene - se va reflecta prost în raportul pe MCV din 2012, cu efecte negative asupra accesului României în spaţiul Schengen", menţionează fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei susţine că, de altfel, propunerea în sine a transmis deja la Bruxelles şi în alte capitale un mesaj de neîncredere.

"Populaţia României are nevoie de ANI, adică de mecanisme de luptă cu corupţia care o sărăceşte. România are dreptul să fie în spaţiul Schengen. România vrea sa fie tratată cu respect şi, ca atare, trebuie să îşi îndeplinească promisiunile făcute la intrarea în Uniune. Este timpul ca parlamentarii UDMR să treacă peste propriile interese şi să acţioneze în interesul public. Coaliţia să apere legea ANI şi să nu cedeze niciunui şantaj", mai scrie Monica Macovei.

Deputatul UDMR Marton Arpad a depus la Comisia juridică o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii ANI, astfel încât postarea online a declaraţiilor de avere să nu mai fie obligatorie, iar candidaţii la alegeri să nu mai fie obligaţi să completeze astfel de acte.

Marton Arpad a declarat, pentru MEDIAFAX, că a depus amendamente la proiectul iniţiat de Tudor Ciuhodaru de modificare a Legii ANI.

El a arătat că printre amendamentele sale se află şi cel privind eliminarea obligativităţii depunerii declaraţiilor de avere pentru candidaţii la alegeri. "Filosofia Legii se referă la persoanele care au o calitate, numiţi sau aleşi în funcţii. Or, candidaţii în alegeri sunt doar candidaţi", a explicat deputatul UDMR.

Marton Arpad a arătat că a propus şi ca, în cazul verificării declaraţiilor de avere, ANI să nu mai aibă atribuţii care sunt ale puterii judecătoreşti.

Un alt amendament al lui Marton Arpad se referă la eliminarea posibilităţii ca declaraţiile de avere să fie postate pe internet, deputatul UDMR apreciind că o astfel de modificare ar fi în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici