Macovei: E de neacceptat ca o persoană într-o funcţie de demnitar să fie şantajabilă şi să şantajeze

Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei a declarat, marţi, la Braşov, în legătură cu premierul Victor Ponta, că ”este de neacceptat ca o persoană aflată într-o funcţie de demnitate publică să fie şantajabilă şi să şantajeze“, ţinând cont că acesta ar fi fost ofiţer sub acoperire.

375 afișări
Imaginea articolului Macovei: E de neacceptat ca o persoană într-o funcţie de demnitar să fie şantajabilă şi să şantajeze

Monica Macovei (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

”Voi începe cu cererea fermă ca Victor Ponta să îşi dea demisia din funcţia de premier şi să-şi retragă candidatura la funcţia de preşedinte al României. Este de neacceptat ca o persoană aflată într-o funcţie de demnitate publică, cea de premier sau preşedinte al Românie, să poată fi şantajabil, să aibă informaţii despre alţii, adică să poată şantaja, pentru că singura obligaţie pe care o are un premier şi un preşedinte este să apere legea şi voinţa oamenilor. Cu privire la Victor Ponta se ridică semne de întrebare coroborate cu aceste dezvăluiri făcute ieri de preşedintele Traian Băsescu pe care să sperăm că le va lămuri Victor Ponta sau altcineva“, a spus Macovei, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Macovei a formulat mai multe întrebări referitoare la dezvăluirea făcută de Traian Băsescu despre Victor Ponta.

Prima întrebare ridicată de Macovei a fost: ”Cine l-a acoperit până acum pe spionul Victor Ponta? Foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, care în perioada 1997-2001 erau şefi ai CSAT, aveau cunoştinţă în perioada respectivă că SIE încalcă Constituţia angajând un procuror ca ofiţer acoperit?“

Apoi, Monica Macovei a lansat întrebări care se referă al şefii SIE din acea perioadă, Ioan Talpeş, Gheorghe Fulga şi Cătălin Harnagea: ”Au ştiut cei trei şefi ai SIE că această instituţie a încălcat Constituţia şi a angajat ca procuror un ofiţer? Cine din SIE e responsabil de recrutarea lui Vitor Ponta ca spion încălcând Constituţia cu bună ştiinţă, deoarece textul constituţional interzice prin statutul procurorului, care spune că procurorul nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată cu excepţia celor din învăţământul superior, deci nu putea fi ofiţer?“.

”De unde a avut preşedintele Băsescu informaţia că Ponta este spion? De ce preşedintele Băsescu nu l-a revocat pe Teodor Meleşcanu când a aflat că acesta face jocuri politice?, Dacă Mihai Răzvan Ungureanu a ştiut în 2009 când Victor Ponta a fost numit ministru în Guvernul Boc că acesta era spion, deoarece candidaţii de miniştri sunt verificaţi de servicii“, sunt alte întrebări formulate de Monica Macovei.

”Nu poţi avea în fruntea ţării un om şantajabil, care a lucrat cu serviciile oricând în trecutul lui, deoarece o astfel de relaţie nu cred că se rupe vreodată. În al doiela rând, şefii serviciilor secrete trebuie să aibă o perioadă de cel puţin 5 ani interdicţie de a ocupa o funcţie de demnitate publică aleasă sau numită după ce îşi termină mandatul la serviciile de informaţii, pentru că pleacă cu foarte multe informaţii despre foarte multă lume şi nu ştii cum le folosesc“, a mai spus ea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este "o ilegalitate constituţională".

Băsescu a spus că la numirea Guvernului a întrebat telefonic dacă există ofiţeri acoperiţi în Executiv. "La numirea prin Parlament, eu nu verific, atunci când sunt instalări de guverne, pentru că mă obligă Constituţia să-i numesc şi n-am ce face. Dar atunci am întrebat telefonic. Mi s-a spus că nu este niciun ofiţer acoperit, am închis subiectul, îmi veneau de la Parlament, oricum trebuia să-i validez. Şi chiar mi-aduc aminte că am spus-o: Guvernul nu are niciun ofiţer acoperit. Nu mi-a dat prin cap că ar fi rezervişti acoperiţi", a afirmat Băsescu, la Realitatea Tv.

"Oricum n-aveam ce să fac, pentru că pe votul Parlamentului eu nu pot respinge un guvern sau un prim-ministru", a mai spus el.

Şeful statului a explicat că "neliniştea" i-a fost stârnită în momentul în care senatorul Valer Marian a făcut o interpelare privind calitatea de ofiţer SIE a lui Victor Ponta. "Nu atât interpelarea, cât lipsa de răspuns şi pe urmă discuţiile din presă", a mai spus Băsescu.

Marţi dimineaţă, la Iaşi, unde a participat la slujba de Sfânta Parascheva, premierul Victor Ponta a avut prima reacţie la declaraţiile lui Traian Băsescu, spunând că sunt ”numai minciuni” şi că preşedintele este ”extrem de tulburat şi frământat” şi că ”România nu mai trebuie să depindă de tulburările unei persoane”.

Premierul a mai spus că din 1995, când a terminat Facultatea de Drept, a respectat legile de fiecare dată şi şi-a servit ţara şi va face acest lucru în continuare.

”În ce mă priveşte vă spun foarte clar şi foarte sigur că după ce am terminat Facultatea de Drept, în anul 1995, şi până azi sunt 20 de ani, de fiecare dată am respectat legile ţării, mi-am servit ţara ca magistrat, ca deputat, ca ministru şi voi face la fel ca preşedinte al României”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai susţinut că Traian Băsescu se exprimă ”într-un mod total inacceptabil pentru un preşedinte”, folosind această funcţie şi instituţiile pentru a o susţine pe Elena Udrea.

Întrebat dacă este ceva adevărat din ceea ce a afirmat luni seară preşedintele Băsescu, premierul a afirmat: ”Nu, sunt numai minciuni”.

Întrebat, de asemenea, de ce s-a referit Traian Băsescu la perioada 1997-2001, premierul a răspuns: "Nu ştiu, asta trebuie să-l întrebaţi pe dânsul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici