Macovei în PE: Trebuie să ne asigurăm că independenţa editorială e garantată, dacă vrem presă liberă

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a declarat, în plenul PE, că apartanenţa şi finanţarea de către politicieni a trusturilor de presă trebuie să fie transparente şi că este necesar să existe siguranţa că independenţa editorială este garantată, dacă se doreşte existenţa unei prese libere.

17 afișări
Imaginea articolului Macovei în PE: Trebuie să ne asigurăm că independenţa editorială e garantată, dacă vrem presă liberă

Macovei în PE: Trebuie să ne asigurăm că independenţa editorială e garantată, dacă vrem presă liberă (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a spus în plenul PE că "un Guvern de dreapta" a eliminat în 2006 insulta şi calomnia din Codul Penal, în timp ce colegul ei, Iosif Matula, a spus că în România trusturile importante de presă sprijină opoziţia şi îl critică pe Traian Băsescu.

Cei doi au avut aceste luări de poziţie în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg şi la care a luat parte şi comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes.

Monica Macovei a precizat că se alătură celor care susţin libertatea de exprimare şi libertatea presei.

"În ceea ce priveşte România, mă bucur să vă spun că nici insulta, nici calomnia nu mai sunt infracţiuni din 2006. Au fost eliminate din Codul Penal de un Guvern de dreapta. Deci, niciunui ziarist nu i se aplică niciun fel de sancţiune penală, nici în situaţia regretabilă în care diseminează informaţii false cu rea-credinţă", a spus Macovei.

Ea s-a referit de asemenea la trusturile private de presă care "folosesc pe deplin libertatea de a critica, evident, pe aceia care sunt la putere".

"Şi în România există trusturi de presă care aparţin unor politicieni şi sunt finanţate de politicieni şi/sau de oameni de afaceri. Această apartenenţă şi finanţare trebuie să fie transparente şi trebuie să ne asigurăm că independenţa editorială este garantată dacă vrem să avem o presă liberă", a comentat Macovei.

La rândul său, eurodeputatul PDL Iosif Matula a luat cuvântul explicând că doreşte să prezinte situaţia presei din România.

"Trusturile importante de presă aparţin opoziţiei sau unor importanţi oameni de afaceri care sprijină opoziţia. Cel mai recent exemplu este ultima campanie pentru alegerile prezidenţiale când candidatul în funcţie, Traian Băsescu, era atacat în marea majoritate a presei. Acest lucru continuă şi în prezent, zi de zi. Faptul acesta este acceptabil doar în măsura în care respectă criteriul veridicităţii, campaniile...şantajul mediatic", a spus Matula, care nu a apucat să termine fraza deoarece i-a fost tăiat microfonul, el depăşind timpul alocat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici