Macovei: Proiectul PSD privind confiscarea extinsă, nici serios, nici responsabil - o păcăleală

Eurodeputatul PDL Monica Macovei susţine, pe blog, că proiectul PSD privind confiscarea extinsă a averilor nu este nici serios şi nici responsabil, ci reprezintă o încercare de a păcăli opinia publică.

385 afișări
Imaginea articolului Macovei: Proiectul PSD privind confiscarea extinsă, nici serios, nici responsabil - o păcăleală

Macovei: Proiectul PSD privind confiscarea extinsă, nici serios, nici responsabil - o păcăleală (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, prima mare eroare este că PSD propune proceduri suplimentare, realizate de o comisie de verificare a averilor, şi apoi un nou proces, ambele după ce se termină un proces penal în care o persoană este condamnată pentru o infracţiune din cele care i-au adus foloase materiale, cum ar fi trafic droguri, persoane, spalare de bani.

"În mod corect, măsura confiscării extinse a averii trebuie să fie dispusă în acelaşi proces penal şi de acelaşi judecător care condamnă o persoană pentru o infracţiune care i-a adus foloase materiale. Exemplu: judecătorul îl condamnă pe X pentru trafic de droguri cu o valoare de 5000 RON, şi tot atunci îi confiscă lui X banii sau bunurile (averea) care nu sunt justificate în raport cu veniturile legale obţinute de X într-un număr de ani în urmă. Prin urmare, prin alte proceduri şi procese, PSD păcăleşte în legătură cu intenţia sa reală", scrie Macovei.

Ea adaugă că a doua eroare este că lipsesc din acest proiect infracţiunile de corupţie şi cele asimilate corupţiei, pedepsite de legislaţia română actuală.

"Mai ales că articolul 83 din Tratatul Uniunii Europene enumeră între domeniile criminalităţii de o gravitate deosebită şi cu dimensiune transfrontalieră prin impact sau nevoia de a le combate. De exemplu, acte de corupţie din România au impact asupra pieţei interne sau fondurilor Uniunii, sau asupra încrederii în oficialii şi instituţiile noastre care aplică legile Uniunii. Reamintesc PSD că pe 6 iunie, acum o lună, Comisia a adoptat un pachet anticoruptie tocmai pentru că a constatat impactul major al corupţiei din interiorul unor state membre asupra Uniunii şi a apreciat costurile corupţiei la 120 miliarde EUR pe an, în Uniunea Europeană! Asta este impact major. Prin urmare, proiectul PSD făcut public pe 5 iulie nu este nici serios nici responsabil, ci încearcă să păcălească opinia publică", scrie eurodputatul.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că Guvernul va discuta în cursul zilei proiectul MJ privind confiscarea extinsă a averii, el apreciind, în acelaşi timp, că propunerea opoziţiei în acelaşi domeniu este "o jumătate de pas", pentru că nu vizează averile din infracţiuni de corupţie.

Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică, marţi, un proiect de modificare şi completare a Codului penal, prin care introduce instrumentul confiscării extinse a averii, motivând că cele existente nu au contribuit suficient în asigurarea cooperării transfrontaliere eficace în domeniu.

Proiectul propus de MJ vine după ce în 22 iunie, preşedintele Traian Băsescu pleda pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de "păcălire" a autorităţilor.

Ulterior, în 27 iunie, Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obţinute illicit şi să identifice o posibilitate pentru "eliminarea prezumpţiei că orice avere este licită".

PSD a elaborat un proiect de lege care prevede că bunurile aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite ar putea fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită, a declarat, luni, preşedintele PSD, menţionând că cere parlamentarilor PDL sprijin la vot.

El a menţionat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că acest proiect, care prevede inversarea sarcinii probei în legătură cu dobândirea averilor, a fost adoptat din punct de vedere politic de către conducerea partidului. Ponta a făcut un apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze proiectul.

"Bunurile provenite sau aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite pot fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită a acestora. Se întoarce sarcina probei şi este un sistem european pe care putem să îl aplicăm", a explicat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici